COSA NOSTRA

Talijanska mafija u njemačkom građevinskom biznisu

13.04.2014 u 14:50

Bionic
Reading

Njemački tjednik Der Spiegel upozorava na sve veću infiltraciju talijanske mafije u njemačko društvo, napose u građevinski biznis, te proziva sigurnosne službe da ignoriraju taj problem

U njemačkom gradu Koelnu upravo se privodi kraju suđenje talijanskom državljaninu Gabrieleu S. i trojici sudionika za pranje novca i poreznu prijevaru. Ipak, nije riječ o standardnom suđenju za porezne nestašluke, nego procesu koji otkriva koliko se talijanska mafija uspjela raširiti i u njemačkom društvu, naročito u bogatoj pokrajini Baden-Wuertemberg. Gabriele S. i trojica navodnih građevinaca optuženi su da su kao vlasnici 17 različitih građevinskih firmi za honorar prali novac koji je nastao u ilegalnim poslovima talijanske mafije.

Riječ je o novom trendu u njemačkom građevinskom biznisu, u kojemu su se pojavile mnoge nove kompanije s vlasnicima iz južne Italije i vezama sa zloglasnom Cosa Nostrom, koja je svoje pipke očito proširila i na gospodarski najuspješnije dijelove Njemačke.


Njemačka je za mafiju 'mjesto odmora i planiranja novih zločina', objasnio je visoki policijski djelatnik Dieter Schneider, koji podsjeća i na krvavi mafijaški obračun u industrijskom gradu Duisburgu 2007, iza kojeg je ostalo šestero mrtvih. Der Spiegel pak konstatira da su 'dijelovi njemačke ekonomije' zapravo pod utjecajem mafije te da je zbog toga građevinski sektor u padu. Pošteni građevinari ne mogu konkurirati cijenama koje nude firme povezane s mafijom, koje koriste jeftini ilegalni rad.

Prema procjenama BKA (njemačke verzije Ravnateljstva policije), u proteklih deset godina je talijanska mafija u Njemačkoj zaradila 123 milijuna eura, a čak 40 visokopozicioniranih članova Cose Nostre trenutno boravi u Njemačkoj.