pali na graniČNOJ KONTROLI

Talijani sletjeli na Krk s neprimjerenim predmetima, policija ih odbila pustiti u Hrvatsku

  • Autor: S. S.
  • Zadnja izmjena 12.09.2019 20:39
  • Objavljeno 12.09.2019 u 20:01
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovačić / PIXSELL

Policijska uprava Primorsko-goranska izvijestila je da je odbila ulazak u Republiku Hrvatsku talijanskim državljanima starosti 23, 56, 63, 70 i 74 godine, koji su tijekom dana sletjeli u Zračnu luku Rijeka s dva manja zrakoplova

Prilikom granične kontrole, pregledom prtljage kod navedenih osoba pronađeni su predmeti (majice, razglednice i sl.) s neprimjerenim sadržajem povezanim s današnjim privođenjima talijanskih državljana u Rijeci, priopćila je PU primorsko-goranska.

>>> Provokatori se množe: Policija uhitila još dvojicu Talijana s fašističkom zastavom

Sukladno odredbama Zakona o državljanima država članica Europskog gospodarskog prostora i članovima njihovih obitelji, utvrđeno je da navedenih petero državljana Italije ne ispunjavaju uvjete za ulazak te im je rješenjem odbijen ulazak u Republiku Hrvatsku.

Podsjetimo, na ogradi Guvernerove palače u Rijeci u četvrtak ujutro izvješena je povijesna zastava Kraljevine Italiije koju je policija nakon dojave oko sedam sati skinula, a na mjestu događaja zatekla je dvojicu talijanskih mladića s manjom zastavom, doznaje se od Policijske uprave primorsko-goranske.

>>> Par sati uoči otkrivanja spomenika D'Annuziju Ministarstvo prosvjedovalo kod Italije, o provokaciji u Rijeci - ništa

Policija je uz izvješenu zastavu pronašla i nekoliko letaka, ali nije izvijestila o njihovu sadržaju. Dvojica talijanskih državljana starosti 19 i 20 godina, koji su zatečeni s drugom zastavom Kraljevine Italije, privedena su i kažnjena temeljem odredbi Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, javila je policija.

Kako je izvijestio talijanski novinar Cristiano Puglisi na blogu, "misteriozna skupina Gli Idraulici (Vodoinstalateri)" objavila je priopćenje u kojem tvrdi da je "Na stogodišnjicu akcije u Rijeci željela dokazati da danas kao i tada postoje Talijani koji se ne predaju".

  • +1

Otvaranje spomenika Gabrielu D'Annunziju u Trstu

Izvor: EPA / Autor: Cristiana Missori

Akcija u Rijeci se odnosi na okupaciju Rijeke na današnji dan prije stotinu godina, koji su izveli talijanski pjesnik, avanturist i protofašist Gabrielle D'Annunzio s paravojnom skupinom legionara.

"Željeli smo dokazati da još ima Talijana koji ne žele da njima vladaju marionetske Vlade koje ne štite nacionalne interese. Umjesto da štite svoje granice i građane one širom otvaraju vrata okupatorima", stoji u tekstu te skupine.

>>> U Italiji na sva zvona slave 100. godišnjicu okupacije Rijeke, a što radi hrvatska diplomacija?

U nastavku pojašnjavaju da se to odnosi na Vlade Francesca Saveija Nittija, iz doba Kraljevine Italije i D'Annunzijeve akcije te današnje Giuseppea Contea, koje, kako ističu, zastupaju interese financijske elite, protunarodne i protunacionalne.

Uz tekst je priložena fotografija na kojoj je velika zastava Kraljevine Italije na ogradi Guvernerove palače u Rijeci, a ispred nje su sedmorica mladića u crnim majicama.

Guvernerova palača bila je rezidencija Gabriellea D'Annunzija za vrijeme njegove 16-mjesečne okupacije Rijeke, a s njena balkona održavao je govore pred mnoštvom građana.

U palači sada djeluje Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja, koji danas otvara izložbu "D'Annunzijeva mučenica - L'olocausta di D'Annunzio". Ona donosi specifičan pogled na D'Annunzjiev boravak u Rijeci iz perspektive žena koje su živjele u Rijeci a nisu bile Talijanke, te životu u tim okolnostima, potom žena koje su dolazile za D'Annunzijem u Rijeku iz Italije te njegovih ljubavnica.

Ujedno se Rijeka personificira kao žena u djelima tadašnjih umjetnika. Naziv mučenica za Rijeku parafraza je D'Annuzijeve sintagme, koji je taj izraz koristio u sasvim drugom kontekstu, a ovdje se prikazuju nered i teške posljedice D'Annunzijeve akcije u Rijeci.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!