U PAKISTANU

Talibani ustrijelili 14-godišnju heroinu

10.10.2012 u 10:40

Bionic
Reading

Pokušaj ubojstva 14-godišnje pakistanske aktivistice Malale Jusafzai mogao bi biti prijeloman trenutak koji će okrenuti javnost protiv ekstremista, piše The Guardian

Naime, pakistanski talibani pokušali su ubiti 14-godišnju djevojčicu, poznatu po istupima protiv islamskih ekstremista i njihovih napada na obrazovanje žena.

Malala Jusafzai ustrijeljena je u glavu i vrat dok je sjedila s kolegama u školskom autobusu u kojem su se vozili nakon jutarnje nastave u Mingori, dijelu Pakistana u kojem je vojska izvela velike operacije 2009. da bi slomila pobunu talibana.

Jusafzai je vojnim helikopterom prevezena na odjel intenzivne njege u Pešavaru i oporavlja se nakon uspješne operacije.

Policija je priopćila da je bradati muškarac prišao autobusu i pitao koja od djevojaka je Malala. Kad je jedna od djevojaka pokazala na nju, ona je to demantirala. Napadač je pucao u obje djevojke, iako policija kaže da je ukupno troje ljudi ranjeno u tom incidentu. Jusafzai je ustrijeljena u vrat i glavu.


Talibanski glasnogovornik Ehsanulah Ehsan preuzeo je odgovornost u ime pakistanskih talibana, TTP, ogranka zloglasnog pokreta poznatog po ograničenjima ženske slobode i ženskog obrazovanja tijekom petogodišnje vlasti u Afganistanu prije 2001.

'Jusafzai je prozapadno orijentirana, ona je govorila protiv talibana, a američkog predsjednika Obamu nazivala je idealnim vođom', rekao je za Reuters Ehsan.

'Mlada je, ali je promicala zapadnjačku kulturu u pokrajini Paštun', dodao je Ehsan, aludirajući na glavnu etničku skupinu u sjeverozapadnom Pakistanu i Afganistanu, odakle dolazi većina talibanskih sljedbenika.

Talibani su još prije najavili da je djevojčica na njihovoj 'listi za odstrel' zato jer 'zagovara svjetovnu vlast'.

Ta je vijest glasno odjeknula diljem zemlje, a čelnici svih stranaka oštro su osudili napad na djevojčicu.

Pakistanski premijer Raja Pervez Ašraf poslao je helikopter po djevojčicu, dok joj je predsjednik Asif Ali Zardari poslao cvijeće u bolnicu.

Jusafzai je postala poznata 2009. U vrijeme kada su čak i pakistanski političari govorili da su se talibani primirili, Jusafzai je progovorila protiv ekstremista. Pisala je blog za BBC pod pseudonimom Gul Makai i pričala o kaotičnim prilikama, uključujući i strah njezinih kolegica da će im edukacija uskoro biti zabranjena.

Njezine napore priznao je tadašnji premijer Jusuf Raza Gilani, koji joj je uručio prvu Nacionalnu mirovnu nagradu i 3.300 funti nakon što joj je izmakla Međunarodna dječja nagrada za mir, za koju je bila nominirana 2011.

Nedavno je govorila o svojoj želji da osnuje političku stranku i stručni Institut za marginalizirane djevojke u svom području.

Iako su Pakistanci svjesni strahota talibanskih napada diljem zemlje, mediji pišu da bi pokušaj ubojstva te djevojčice mogao biti prekretnica.

Murtaza Salangi, direktor Radio Pakistana, izjavio je sljedeće: 'Mislim da je ovo prijelomni trenutak jer su simpatije i podrška ovoj mladoj djevojci bez presedana.'