IZMAKNULI KONTROLI

Tajlandska premijerka smiruje prosvjednike

28.11.2013 u 16:21

Bionic
Reading

Tajlandska premijerka Yingluck Shinawatra pozvala je u četvrtak protuvladine prosvjednike na dijalog kako bi se izbjeglo nasilje, nekoliko sati nakon što je dobila povjerenje na glasovanju u parlamentu, prenose agencije

Shinawatra je rekla da oporbeni prosvjedi štete gospodarstvu zemlje, te je pozvala oporbene čelnike na razgovore kako bi se zajednički našao izlaz iz krize. "Vlade ne želi ulaziti u nikakve političke igre, jer će to izazvati kolaps gospodarstva", rekla je Yingluck Shinawatra u poruci naciji emitiranoj na javnoj televiziji, prenosi Reuters.

Parlament je izglasao povjerenje premijerki dok deseci tisuća prosvjednika već danima na ulicama traže ostavku vlade. Nakon višetjednih priprema, prosvjednici su ovog tjedna povećali pritisak zauzimajući zgrade nekolicine ministarstava, što je povećalo strah od eskalacije sukoba u glavnom gradu Bangkoku naviknutom na političko nasilje zadnjih godina. U četvrtak su se kretali prema ostalim službenim zgradama, prenosi agencija AFP.

Nezadovoljstvo prosvjednika izazvano je nacrtom zakona o amnestiji, koji je, kako navodi oporba, prilagođen kako bi se omogućio povratak Yingluckina brata Thaksina Shinawatre, premijera otjerana u državnom udaru 2006. koji ostaje u središtu politike u kraljevstvu usprkos egzilu.

Usprkos odbacivanju teksta u Senatu, prosvjednici, skupine kojima je zajednička mržnja prema Thaksinu, zahtijevaju odlazak Yingluck koju smatraju marionetom svojeg brata, i kraj "Thaksinova sustava" koji povezuju s općom korupcijom.

Te je optužbe preuzela i oporbena Demokratska stranka u svojem prijedlogu o izglasavanju nepovjerenja vladi Yingluck. Prijedlog izglasavanja nepovjerenja vladi odbila je međutim vladajuća stranka Puea Thai sa 297 prema 134 glasa.

Yingluck je pozvala prosvjednike koji se nalaze u zgradi ministarstva financija i vladinom kompleksu na periferiji glavnog grada da napuste te prostore.

Radi se o najvećim prosvjedima od proljeća 2010. Tada je oko 100.000 "crvenokošuljaša" vjernih Thaksinu zauzelo središte Bangkoka zahtijevajući pad tadašnje demokratske vlade.