na udaru i peking

Tajfun Doksuri hara Kinom, u obilnim kišama poginule 62 osobe

09.08.2023 u 12:16

Bionic
Reading

Obilne kiše koje su zadnjih dana pogodile sjever Kine usmrtile su najmanje 62 osobe, prema najnovijim podacima u srijedu koji pokazuju da je u tjedan dan samo u Pekingu utrostručen broj žrtava.

Tajfun Doksuri, koji je oslabio na oluju pošto je već protutnjio susjednim Filipinima, prošlog tjedna pogodio je dio Kine donoseći jake kiše koje su izazvale velike štete.

Posebno su pogođene prijestolnica Peking koja je zabilježila najobilnije padaline u 140 godina kao i susjedna pokrajina Hebei.

U srijedu je broj mrtvih u Pekingu narastao na najmanje 33, a 18 ljudi smatra se nestalima.

Oborine su pogodile sjeveroistok Kine blizu Rusije i Sjeverne Koreje.

U susjednoj pokrajini Hebei najmanje je 15 osoba poginulo u nevremenu, a na sjeveroistoku Kine u velikoj žitorodnoj pokrajini poginulo je najmanje 14 ljudi.

Kineske vlasti objavile su u petak da su prirodne katastrofe izazvale najmanje 147 mrtvih ili nestalih u srpnju. Te žrtve nisu isključivo izazvane tajfunom Doksuri.

Kine je suočena zadnjih mjeseci s krajnjim meteorološkim uvjetima i temperaturama za što su odgovorne klimatske promjene, navode znanstvenici.

  • +6
Poplave u Kini Izvor: EPA / Autor: MARK R. CRISTINO

U planinskoj pokrajini Sečuan (jugozapad) najmanje je sedam osoba poginulo u srijedu u bujici koja je naglo izbila, javlja agencija Xinhua.

Desetak osoba snimalo je fotografije blizu brane u popularnom turističkom mjestu Ya'an kada ih je odnijela snažna bujica, objavila je državna televizija CCTV.

Snimke pokazuju ljude koji se bore da održe glavu iznad vode i pritom se čuju njihovi krici. 

Meteorološke službe upozoravaju u srijedu na opasnost od velikih padalina u tom području.