SPORNI GOVOR

Tajani: Žao mi je ako su moje riječi o talijanskoj Istri i Dalmaciji krivo shvaćene

  • Autor: An. S.
  • Zadnja izmjena 11.02.2019 17:59
  • Objavljeno 11.02.2019 u 17:57
Antonio Tajani na komemoraciji gdje je izazvao skandal.

Antonio Tajani na komemoraciji gdje je izazvao skandal.

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Na početku plenarne sjednice Europskog parlamenta predsjednik Antonio Tajani izrazio je žaljenje ako su krivo shvaćene njegove izjave o talijanskoj Istri i Dalmaciji koje su izazvale oštre i brojne reakcije hrvatskih političara i javnosti.

"Svojim prisustvom htio sam podsjetiti na tisuće žrtava Talijana, ali i Hrvata i Slovenaca. U svom sam govoru htio istaknuti put mira i pomirenja između Talijana, Hrvata i Slovenaca, govorio sam o talijanskoj Istri i Dalmaciji, ali to nipošto ne znači prisvajanje teritorija, govorili smo o Talijanima, njihovim unucima i sinovima koji su bili prisutni na toj ceremoniji', kazao je Tajani javlja N1.

Objasnio je da smo utvrđujući povijesne činjenice mogli dati pravi korak u razvoju mira između tri naroda koji su bili neprijatelji u prošlosti, ali su danas prijatelji što samo pokazuje da je EU uspješan projekt.

'Meni je žao ako su moje riječi krivo protumačene, nisam htio nikoga uvrijediti, samo sam htio poslati poruku da ono što se tada dogodilo da se nikada ne ponovi,' rekao je na početku plenarne sjednice EP-a u Strasbourgu.

Zastupnik Ivan Jakovičić zamolio ga je da pojasni svoje riječi. Ponovio je da je samo htio istaknuti žrtvu. 'S moje strane nema želje za revanšizmom, samo sam se htio prisjetiti ljudi koji su stradali', odgovorio je Tajani.

  • +5
  • +2

Antonio Tajani

Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!