DR. VESNA BOSANAC:

'Tadićevi dokumenti neće nam puno koristiti'

10.11.2010 u 12:31

Bionic
Reading

'Među onima koji su odvedeni na Ovčaru i tamo pogubljeni nije bilo preobučenih hrvatskih vojnika, kako to tvrdi Stanimirović, ali je bilo djece, žena i staraca. Bolje mu je da šuti, a Vukovarce pusti da žale za svojim najmilijima', poručila je s medijske konferencije u srijedu Vesna Bosanac, ratna i aktualna ravnateljica vukovarske bolnice

Ustvrdila je da je Vojislavu Stanimirović, kroz izjave koje je dao Politici, 'vjerojatno bio cilj potencirati prava Srba jer se on

kao političar na razne načine bori za glasove', ali i upozorila da 'nije korektno i vrlo je sramotno to raditi preko vukovarskih žrtava'. 'Ako je nazočio evakuaciji ranjenika iz bolnice ili egzekuciji na Ovčari, treba reći da je bio i reći tko je bio prerušen. Koliko znam – nije tu bio. Zato su njegove izjave sramotne, pogotovo u danima kad se sjećamo svakog trenutka pred pad grada, okupacije i odvođenja ranjenika i bolesnika na stratište', rekla je Vesna Bosanac.

Brojne novinarske ekipe podsjetila je na posljednje dane obrane Vukovara i brojne najave po kojima su ranjenici i bolesnici iz vukovarske bolnice trebali biti evakuirani 18. studenoga, dan kasnije osobe zbrinute u pričuvnoj bolnici u Borovo Commerceu, a 20. studenog i svi civili iz grada.

'Sporazum o evakuaciji se nije proveo, obrana je slomljena 18.  studenoga, a bolnicu su preuzele snage tzv. JNA i liječnici s beogradske VMA koje je tamo doveo major Šljivančanin', prisjetila se Vesna Bosanac. Ukazala je i da je, od 200 posmrtnih ostataka osoba ubijenih na Ovčari, njih 193 identificirano, od čega su u većini ranjenici iz bolnice, te napomenula da se još uvijek traga za 55 osoba odvedenih iz te zdravstvene ustanove nakon pada grada.

Govoreći o 25 protokola koje je Veljko Odalović, predsjednik srbijanske Komisije za nestale osobe, za posjeta predsjednika Tadića Vukovaru predao Ivanu Grujiću, predstojniku Uprave za zatočene i nestale, navela je da ne može biti nezadovoljna onim što je dobila od bolničke dokumentacije odnesene iz Vukovara u jesen 1991.

'Iako od 25 protokola, imamo samo tri bilježnice u kojima su naši djelatnici vodili evidenciju ranjenika koji su dovođeni u bolnicu sve do 18. studenog te evidenciju poginulih iz policije, smatram da je i to veliki korak u procesu traganja za nestalom dokumentacijom. Ostali protokoli jesu iz naše dokumentacije, ali su samo prijeratna arhiva koja nam puno ne koristi', potvrdila je Vesna Bosanac.

Na kraju je i navela službene podatke o broju nestalih. Na području cijele Hrvatske još je neizvjesna sudbina 1.024 osobe, od čega je samo iz Vukovara njih 310.