BORUT PAHOR

'Tadićev posjet je doprinos stabilnosti regije'

04.11.2010 u 17:02

Bionic
Reading

Slovenski premijer Borut Pahor u četvrtak je dolazak srbijanskog predsjednika Borisa Tadića u Vukovar nazvao gestom pijeteta koja pomaže u stabilizaciji cijele regije

'To je izraz pijeteta i doprinos miru i stabilnosti u regiji', rekao je Pahor na konferenciji za novinare nakon redovne sjednice vlade. Dodao je da je takav razvoj događaja značajan i za Sloveniju kao članicu EU-a koja graniči s tom regijom i zainteresirana je za njen napredak.

'Slovenija je za mir i stabilnost u regiji napravila mnogo, pa u svim državama u regiji imamo prijatelje s kojima otvoreno razgovaramo, ne sa željom da solimo pamet nego kao njihovi sugovornici', rekao je Pahor.

Posjet predsjednika Srbije Tadića koji se u Vukovaru poklonio žrtvama rata donosi poruku da 'zločini ne zastarijevaju i da se žrtava koje je uzrokovala agresivna politika valja prisjećati bez političkih primjesa i predrasuda, na dostojanstven način', dodao je slovenski premijer.

Pahor je izrazio očekivanje da će i Tadićev potez naići na pozitivne reakcije EU prema Srbiji koja treba poticaje na svom putu prema Europskoj uniji.