PRVI NESLUŽBENI REZULTATI

Tadić i Nikolić u drugom krugu izbora za predsjednika Srbije

Srpski kandidati

Srpski kandidati

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Građani Srbije u nedjelju su birali predsjednika, parlament i lokalnu vlast. Prema prvim, ne i konačnim rezultatima, Boris Tadić osvojio je 26,8 posto glasova birača, Tomislav Nikolić 25,6 posto, Ivica Dačić 15,20, Vojislav Koštunica 7,7, Zoran Stanković 7,1, Čedomir Jovanović 5,3, a Jadranka Šešelj 3,9 posto

Građani Srbije danas su birali novog šefa države i zastupnike u republičkom te lokalnim parlamentima, a građani Vojvodine glasovali su i o novom sazivu pokrajinskog parlamenta.

Prvi neslužbeni rezultati izbora u Srbiji

U 19 sati izlaznost je bila 53,6 posto.

Prema prvim neslužbenim rezultatima CeSID-a (Centar za slobodne izbore i demokraciju) u drugi krug izbora za predsjednika ulaze Boris Tadić i Tomislav Nikolić. Što se tiče parlamentarnih izbora, situacija je slična:

Tadićev DS i koalicija 'Izbor za bolji život' osvojio je 24,2 posto glasova, odnosno oko 72 zastupnika u parlamentu, a Nikolićev SNS i lista 'Pokrenimo Srbiju' osvojila 23,9 posto glasova što bi značilo da bi i oni mogli imati oko 72 zastupnika u parlamentu. No, ovo su tek preliminarni rezultati na osnovi 17 posto prebrojanih listića. Treća je koalicija Ivice Dačića SPS - PUPS - JS koja je zasad osvojila 14,40 posto glasova ili 46 zastupnika.

U parlament ulaze i DSS Vojislava Koštunice koji su osvojili 7,24 posto glasova, a zatim i URS na čelu s Mlađanom Đinkićem koji broje 7,08 posto glasova. Liberalni 'Preokret' Čedomira Jovanovića s rezultatom od 4,94 posto glasova, prema prvim rezultatima u nedjelju navečer, nije prešao izborni prag.
Prag nije prešao niti SRS Vojislava Šešelja koji je osvojio 4,36 posto glasova.
Od manjinskih zastupnika u parlamentu će sjediti i predstavnik Saveza vojvođanskih Mađara, SDA Sandžaka, koalicija manjinskih stranaka (BDZ, GSM, DZH, DZVM, Slovačka stranka) na čelu s Emirom Elfićem i Koalicija Albanaca Preševske doline.

Na biračkim mjestima tijekom dana nije bilo većih nepravilnosti, a u Novom Sadu su zabilježena dva incidenta: jedan član biračkog odbora razbio je glasačku kutiju, zbog čega je morala intervenirati policija, a jedan građanin je priveden jer je nudio novac biračima.

Republička radiodifuzna agencija naložila je TV operaterima u Srbiji da zbog kršenja predizborne šutnje obustave emitiranje prvog programa HRT-a, OBN-a i 'Koperenikus 3 - svet plus'.

Programi tih televizija su prekinuti u mrežama kablovskih operatera jer su emitirali sadržaje kojima su kršili predizbornu šutnju', rekao je Tanjugu zamjenik predsjednika RRA Goran Karadžić. Gledatelji tih operatera mogu pratiti drugi program HRT-a. 

Na izborima je do 20 sati moglo glasovati 6.770.013 birača na ukupno 8.549 biračkih mjesta u Srbiji, a glasovanje je građanima Srbije omogućeno i na 38 biračkih mjesta u 22 strane države.

Na izborima za predsjednika Srbije građani su birali između 12 kandidata.

Uz Tadića i Nikolića, na predsjedničkim izborima sudjelovali su kandidat Ujedinjenih regiona Srbije (URS) i sadašnji ministar zdravstva Zoran Stanković, kandidat Demokratske stranke Srbije (DSS) i bivši premijer Vojislav Koštunica, kandidatkinja Srpske radikalne stranke (SRS) i supruga haškog optuženika Vojislava Šešelja, Jadranka Šešelj, kandidat koalicije okupljene oko Socijalističke partije Srbije (SPS) i sadašnji ministar unutarnjih poslova Ivica Dačić, kao i predsjednik oporbene Liberalno-demokratske partije (LDP) i kandidat koalicije Preokret okupljene oko te stranke, Čedomir Jovanović.

U konkurenciji su bili i kandidat skupine građana Dveri, Vladan Glišić, kandidat skupine građana Pokret radnika i seljaka. Zoran Dragišić, kandidat skupine građana, glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji, Muamer Zukorlić, kandidatkinja Socijaldemokratskog saveza Danica Grujičić i kandidat Saveza vojvođanskih Mađara, Ištvan Pastor.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi