ZATRAŽENA ISPRIKA

Swoboda: Nisam usporedio Sloveniju s Rumunjskom

23.07.2012 u 15:01

Bionic
Reading

Šef skupine socijalista i socijaldemokrata u Europskom parlamentu Hannes Swoboda tvrdi da nije želio uvrijediti Slovence, kad je njihovu parlamentarnu proceduru neizravno usporedio s praksom u Rumunjskoj

'Nikad nisam napravio usporedbu Rumunjske sa Slovenijom ili obrnuto nego sam slovenski primjer spomenuo zato jer je donošenje zakona po izvanrednoj proceduri zabrinjavajuće', rekao je Swoboda za internet portal slovenskog Telekoma od ponedjeljka, dodavši da je riječ o krivim interpretacijama nakon njegova posjeta Sloveniji prošlog tjedna.

Swoboda je sredinom prošlog tjedna posjetio Ljubljanu, gdje je podržao kandidaturu nekadašnjeg predsjednika vlade Boruta Pahora za predsjednika države, a sastao se i s novim vodstvom Socijalnih demokrata koje je Pahor donedavno vodio.

No, šok u Ljubljani izazvala je nakon toga njegova izjava na službenim stranicama europskih socijalističkih stranaka da sve članice EU-a moraju poštovati demokratska načela te kako bi Europska komisija trebala spriječiti zemlje poput Rumunjske i Slovenije kad u pretjeranoj mjeri i bez prave parlamentarne rasprave donose zakone po hitnom postupku.

Nakon što je protiv takva uspoređivanja Slovenije s Rumunjskom prosvjedovalo više prvaka desnog centra, pa i njihov kandidat na jesenskim predsjedničkim izborima Milan Zver, koji je dapače od Swobode zatražio službenu ispriku, te nakon što ju je čak i Pahorov nasljednik na mjestu predsjednika slovenskih socijaldemokrata Igor Lukšič ocijenio vrlo nespretnom i nesretnom, Swoboda je u razgovoru za Telekomov portal izjavu korigirao.

Tvrdi da nikad nije govorio da Sloveniju i Rumunjsku i njihove parlamentarne procedure treba uspoređivati ili kontrolirati, te da Sloveniju ne bi niti spominjao da je znao kako će njegova izjava biti upotrijebljena od strane nekih političlkih snaga. No, Swoboda je ustvrdio da su mu se neki kolege parlamentarci prilikom posjeta Sloveniji žalili upravo na takve skraćene procedure za donošenje izvanrednih zakona.

Slovenski je parlament nedavno usvojio opsežne mjere štednje u okviru jednog zakona, ali su protiv načina njihova usvajanja reagirali oporba i sindikati. Uz to, u zadnji je trenutak prošlog tjedna u Ljubljani izbjegnuta politička kriza jer je premijer Janez Janša oporbi prijetio davanjem ostavke ako u parlamentu ne prođu dva zakonska prijedloga na kojima je inzistirao. Ipak, kriza je izbjegnuta jer je vlada u zadnji trenutak odustala od davanja na glasovanje tzv. zlatnog fiskalnog pravila u slovenski ustav, za što nije imala dvotrećinsku većinu, pa je to pitanje odgođeno za jesen. Isto tako, Janša je u zadnji trenutak odustao i od osnivanja holdinga koji bi objedinio upravljanje svom državnom imovinom, uključujući i banke, čija bi slaba potraživanja preuzeo u okviru posebne agencije.

Slovenski mediji objavili su nakon Swobodinih izjava tvrdnje izvora pri Europskoj komisiji prema kojima u Bruxelles na račun zakonodavnih postupaka iz Slovenije za sada nije stigla nikakva pritužba ili zahtjev za uvođenjem monitoringa u parlamentarne procedure.