PONAJBOLJI GLAZBENICI DANAŠNJICE

Svjetski glazbenici do kraja sezone u 'Lisinskom'

30.01.2011 u 11:53

Bionic
Reading

Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog do kraja sezone ugostit će neke od ponajboljih inozemnih i hrvatskih glazbenika današnjice, među kojima su mezzosporanistice Magdalena Kožena i Elina Garanča, hrvatski pijanist Ivo Pogorelić te ruski violinist Vadim Repin

'Govoreći sportskim rječnikom, na pozornici 'Lisinskog' u idućem razdoblju nastupit će svjetska glazbena reprezentacija koja zasigurno pobjeđuje, zajedno s publikom gladnom vrhunskih glazbenih događaja', rekao je ravnatelj 'Lisinskog' Dražen Siriščević.

Istaknuo je kako 'u vremenima u kojima svi govore o krizi, 'Lisinski' svoju budućnost odbija graditi na traženju različitih opravdanja i ne želi uči u razdoblje teškoća ili recesije sa željom da preživi, nego da ojača'.

Koncert češke mezzosopranistice Magdalene Kožene, koja će izvesti program ljubavnih pjesama 'Lettere amorose' obilježit će veljaču, mjesec u kojemu se slavi Dan zaljubljenih Valentinovo. Kožena će 19. veljače nastupiti u intimnoj atmosferi, uz komorni ansambl Private Musicke, izvodeći ljubavne skladbe Monteverdija i njegovih suvremenika, a u okviru velike turneje koja obuhvaća važna svjetska glazbena središta, među ostalim, London, Pariz i Berlin.

Jedna od najpopularnijih opernih pjevačica današnjice, latvijska mezzosopranistica Elina Garanča, zvijezda njujorškog Metropolitana, u 'Lisinskom' nastupa 10. ožujka, sa Simfonijskim orkestrom Hrvatske radiotelevizije (HRT), pod ravnanjem Karela Marka Chichona. Garanča će pjevati, među ostalim, Marqueza, Verdija, Donizettija, Barbierija te ulomke iz Bizetove 'Carmen', koja ju je proslavila kao trenutačno 'prvu Carmen u svijetu'.

Ravnatelj Siriščević je izvijestio i da su već skoro rasprodane sve ulaznice za koncert proslavljenog hrvatskog pijanista Ive Pogorelića, koji će se u KD 'Vatroslav Lisinski' održati 12. ožujka, naglasivši kako je rijetkost da jedan hrvatski glazbenik može rasprodati dvoranu brže od svjetskih zvijezda.

Pogorelićev nastup zanimljiv je i zato što je to njegov prvi recital u Zagrebu nakon osam godina, a izvodit će djela pijanističkih genija 19. stoljeća - Franza Liszta i Frederica Chopina. Ove godine obilježava se 200. obljetnica Lisztova rođenja, a prošle godine istu obljetnicu slavio je Chopin.

Hrvatski orguljaši Ante Knešaurek i Pavao Mašić, koji su s cjelokupnim Bachovim orguljaškim opusom već nastupali u crkvama diljem Hrvatske, u zagrebačku Koncertnu dvoranu dolaze 2. travnja s izborom najboljih Bachovih djela skladanih za tu 'kraljicu instrumenata', a svirat će na nedavno restauriranim orguljama 'Lisinskog'.

Pred kraj sezone, 21. svibnja, u 'Lisinskom' će nastupiti istaknuti ruski violinist Vadim Repin, u pratnji Praškog komornog orkestra, koji je međunarodnu karijeru započeo kao sedamnaestogodišnjak pobijedivši na međunarodnom natjecanju kraljice Elizabete u Bruxellesu. Taj koncert bio je najavljen za 12. ožujka i Repin je trebao nastupati s Luksemburškom filharmonijom, no ona je otkazala europsku turneju.

Program 'Lisinski pleše pod maskama' održat će se 5. ožujka, a maskirane posjetitelje zabavljat će Big Band HRT-a, Soul Fingers i Los Caballeros. Za tu prigodu iz partera dvorane maknut će se svi stolci, a koncertna dvorana pretvara se u najveću plesnu dvoranu u Hrvatskoj, najavio je Siriščević.