hitna reakcija

Svjetska banka daje tri milijarde dolara za pomoć Ukrajini

02.03.2022 u 07:11

Bionic
Reading

Svjetska banka objavila je u utorak da priprema tri milijarde dolara hitne pomoći Ukrajini, od čega bi najmanje 350 milijuna moglo biti pušteno ovaj tjedan. "Pripremamo paket potpore od 3 milijarde dolara u nadolazećim mjesecima, počevši s brzom isplatom od najmanje 350 milijuna dolara koji će biti dostavljen Upravnom odboru na odobrenje ovog tjedna", objavila je Svjetska banka u zajedničkom priopćenju s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF)

Nakon ove isplate slijedi 200 milijuna dolara "za zdravstvo i obrazovanje", dodala je.

"Duboko smo šokirani i ožalošćeni razornim ljudskim i ekonomskim posljedicama rata u Ukrajini", istaknule su Svjetska banka i MMF koji namjeravaju "hitno" povećati svoju pomoć Kijevu.

"Ljudi se ubijaju, ranjavaju i prisiljavaju na bijeg, a nanosi se ogromna šteta fizičkoj infrastrukturi zemlje. Stojimo uz narod Ukrajine kroz ove užasne događaje", dodale su ove dvije institucije.

Svjetska banka je precizirala da će njezin paket pomoći uključivati ​​“mobilizaciju financiranja od nekoliko razvojnih partnera”.

  • +7
Rat u Ukrajini Izvor: Profimedia / Autor: Sergey BOBOK / AFP / Profimedia

Sa svoje strane, MMF naglašava da će koristiti "svoj instrument brzog financiranja" koji bi njegov upravni odbor mogao ispitati "od sljedećeg tjedna".

Fond također podsjeća da će 2,2 milijarde dolara već biti dostupno "do kraja lipnja" u okviru drugog instrumenta pod nazivom "stand-by aranžman".

Ovaj se sporazum koristi za "brzo reagiranje na potrebe zemalja za vanjskim financiranjem i za potporu politikama koje su namijenjene izlasku iz kriznih situacija".