BAZA KRIMINALACA

Svim zatvorenicima uzimat će se DNK uzorak

08.06.2009 u 15:11

Bionic
Reading

Vlada je na današnjoj sjednici prihvatila prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izvršavanju kazne zatvora, prema kojem će se svim zatvorenicima koji budu osuđeni na zatvorsku kaznu dulju od šest mjeseci uzimati DNK uzorak da bi se stvorila hrvatska baza DNK

Prilikom predstavljanja te novine, ministar pravosuđa Ivan Šimonović istaknuo je da je to izuzetno važno za otkrivanje počinitelja u budućnosti, ali i za rješavanje neriješenih slučajeva iz prošlosti, izvijestio je Nacional.

Ministar znanosti i obrazovanja Dragan Primorac nadovezao se na to tvrdnjom da 'uzimanjem biološkog materijala od zatvorenika od Hrvatske činimo sigurniju državu'. Kao primjer je naveo američku praksu uzimanja DNK uzorka, koja je dovela do pada broja teških zločina te rješenja nekih starih slučajeva i slučajeva u kojima počinitelji nisu bili viđeni.

Uz taj zakon, Vlada je na podužoj sjednici donijela i niz zakona kojim se hrvatska pravna stečevina usklađuje s europskom.

Posebna je pozornost posvećena maloljetničkom kriminalitetu i nasilju među maloljetnicima i djecom. Vlada je tako donijela Zakon kojim se prvi put regulira sankcioniranje maloljetnika uvažavanjem specifičnosti te populacije.

'Ovim zakonom maloljetnicima se jamči da postupak koji će biti proveden protiv njih neće ugrožavati njihovo ljudsko dostojanstvo, da će biti primjeren maloljetnicima te da će se za svakog pojedinog maloljetnika izraditi pojedinačni program postupanja', istaknuo je ministar Šimonović. Dodao je i da će se planirati pomoć i podrška i nakon otpusta maloljetnika iz zatvora, odnosno odgojne ustanove.

Novost u ovom zakonu je dopuštena primjena sredstva prisile nad maloljetnicima, ali samo u slučaju aktivnog otpora.

'Vatreno oružje ne smije se koristiti u svladavanju maloljetnika, osim u krajnjoj nuždi osobne obrane', upozorio je ministar pravosuđa.