REGIONALNO VIJEĆE ZA SURADNJU

Svilanović očekuje posjet Nikolića nekoj od zemalja regije

18.06.2012 u 14:04

Bionic
Reading

Novoimenovani glavni tajnik Regionalnog vijeća za suradnju (RCC), srbijanski diplomat Goran Svilanović najavio je podupiranje svih demokratskih snaga u regiji ocijenivši kako su odnosi među zemljama regije jugoistočne Europe dobri te kao najveći izazov za sve u regiji naveo suočavanje s posljedicama gospodarske i financijske krize.

Goran Svilanović, koji će funkciju glavnog tajnika preuzeti od hrvatskog diplomata Hide Biščevića, za beogradski 'Danas' od ponedjeljka kazao je kako politički problemi poput statusa Kosova, funkcioniranja svih razina vlasti u BiH ili upotreba imena Makedonije, u uvjetima krize i nezaposlenosti dobijaju sasvim drugu dimenziju. U razgovoru za list on je istaknuo da će njegov posao i zadatak RCC-a biti podupiranje svih demokratskih snaga u regiji koje, uz puno uvažavanje svojih nacionalnih interesa, istodobno nastoje čuti i razumijeti očekivanja i interese drugih u svom susjedstvu.

Svilanović je ocijenio da je srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić u petak u Beogradu uspješno predsjedao summitom šefova država i vlada zemalja članica Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP) ocijenivši da mu je način predsjedanja summitom 'donio komplimente' te da se 's pozornošću pratilo sve što je rekao i to je naišlo na pozitivne komentare'. Primijetivši da je odziv Nikolićevih kolega u regiji bio bolji nego ranije na njegovoj inauguraciji, Svilanović je izrazio očekivanje da će sljedeći korak biti posjet nekoj od zemalja u regiji.

Odgovarajući na pitanje o dijalogu Srbije i Kosova Svilanović je kazao kako, čim bude formirana nova srbijanska vlada, valja nastaviti dijalog.

Goran Svilanović, čiji trogodišnji mandat na mjestu glavnog tajnika RCC-a počinje od 1. siječnja 2013. godine, u javnosti je poznat kao nekadašnji šef diplomacije bivše Savezne Republike Jugoslavije u razdoblju nakon svrgavanja bivšeg srbijanskog predsjednika Slobodana Miloševića potkraj 2000. godine. Posljednjih godina aktivan je u Organizaciji za europsku sigurnost i suradnju (OESS) gdje je bio koordinator za aktivnosti u području gospodarstva i zaštite okoliša.

Vijeće za regionalnu suradnju nasljednik je nekadašnjeg Pakta za stabilnost jugoistočne Europe i funkcionira od 27. veljače 2008., na temelju tadašnje odluke ministara vanjskih poslova zemalja SEECP-a sa sastanka u Sofiji. Članice SEECP-a su Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Grčka, Hrvatska, Makedonija, Moldavija, Rumunjska, Srbija, Slovenija i Turska.