UNOSAN POSAO U AFRICI

'Svijet po K.', knjiga kritika na račun Bernarda Kouchnera

03.02.2009 u 16:13

Bionic
Reading

Francuskog ministra vanjskih poslova Bernarda Kouchnera autor knjige 'Svijet po K.' oštro napada tvrdeći da je privatne interese miješao s javnim radom u Africi, a napose oštro kritizira njegova politička stajališta

U knjizi 'Svijet po K.' (izdavač 'Fayard'), novinar i pisac Pierre Pean iznosi dosad najoštrije kritike na račun 'francuskog liječnika', jednog od najpopularnijih francuskih političara.

Glavnina optužaba odnosi se na Kouchnerove unosne aktivnosti od 2002. do 2007. u zdravstvu u Africi, gdje je radio nakon poraza ljevice na izborima kojoj je pripadao sve do imenovanja ministrom u vladi desnog centra predsjednika Nicolasa Sarkozyja.

Kouchner je u Africi djelovao u ime dviju privatnih tvrtki kojima upravljaju njemu bliski ljudi, no istodobno je predsjedao skupinom za međunarodnu bolničku suradnju koja se financira državnim novcem, tvrdi autor.

Tako je Kouchner, tvrdi Pean, pomogao da privatne tvrtke 'Imeda' i 'Africa Steps' prodaju konzultantske ugovore za reformu zdravstvenog sustava Gabona i Konga u vrijednosti 4,6 milijuna eura.

No, tvrtke su svoje usluge uspjele potpuno naplatiti tek nakon što je Kouchner postao ministar vanjskih poslova 2007. godine, tvrdi autor.
Pean u knjizi najviše kritizira ministrova politička stajališta, poglavito njegovu bliskost s režimom u Ruandi te s američkim pogledima na Iran, Darfur i područje bivše Jugoslavije.

Kouchner je sredinom siječnja priopćenjima nastojao odgovoriti na 'neke objede' u knjizi te je najavio tužbu i poručio da se 'ponosio time što je uvijek vodio (...) trajnu bitku za javno zdravlje u Africi'.

Pean je i autor druge kontroverzne knjige 'Noires fureurs, blancs menteurs' ('Crnačke srdžbe, bijeli lašci'), u kojoj preispituje službenu povijesnu verziju po kojoj su svi pripadnici naroda Hutua krvnici, a svi Tutsiji žrtve.