BIVŠI DIREKTOR BUNDESBANKE

'Svijet je pun gluposti, a euro je jedna od njih'

19.09.2013 u 17:28

Bionic
Reading

Nekadašnji član Upravnog odbora Centralne banke Njemačke Thilo Sarrazin izjavio je na jednom skupu u Beču da je svijet pun gluposti i da je euro jedna od njih, javlja Anadolu Agency (AA)

Sarrazin je pred oko 650 učesnika skupa u bečkoj palači Hofburg sinoć istaknuo da Europi nije potreban euro, naglasivši da podržava političku uniju ili labavi monetarni savez Europske unije (EU).

'Bila je velika greška uvesti zajedničku valutu, prije nego što se uspostavi savezna europska država', kazao je Sarrazin.

Tvrdi da euro nije donio veći stupanj blagostanja i privredni rast, ali je u kriznim zemljama doprinio pogoršanju privrednog stanja.

On je kritizirao što su pojedine zemlje članice EU-a preuzele dugovanja drugih zemalja i što Europska centralna banka (ECB) podržava državne budžete otkupom državnih obveznica.

Nekadašnji član Upravnog odbora Centralne banke Njemačke je prisutnima kazao da treba postojati mogućnost izlaska iz eurozone, 'posebno za zemlje koje stvaraju probleme ostalima kao što su Grčka, Portugal ili Španjolska'.