FUELE KOD PREDSJEDNIKA

'Sviđate nam se i želimo vas u EU'

25.11.2010 u 11:06

Bionic
Reading

Predsjednik Ivo Josipović na Pantovčaku se sastao s povjerenikom za proširenje Europske unije Štefanom Fueleom, a razgovarali su o stanju pregovora i perspektivama Hrvatske na putu u EU te su suglasni o tome da reforme napreduju, ali da treba poduzeti još dosta da bismo ispunili kriterije

'Mislim da je dobro da hrvatska javnost zna da trebamo poduzeti dodatne napore u reformi pravosuđa, suradnji s Haškim sudom oko topničkih dnevnika i oko pitanja tržišnog natjecanja, posebno za one grane našeg gospodarstva koje mimo kriterija Europske unije ovise o subvencijama', rekao je predsjednik Josipović.

Fuele je izrazio zadovoljstvo time što je došao u Hrvatsku kratko nakon objavljivanja posljednjeg izvješća o napretku, koje je bilo poprilično pozitivno.

To je izvješće donijelo i popis otvorenih pitanja i izazova koje treba riješiti, a Fuele misli da je razgovor s predsjednikom Josipovićem o tome bio zadovoljavajući. Izrazio je nadu da će taj izvještaj biti posljednji i da ćemo se iduće godine koncentrirati na ugovor o pristupu Europskoj uniji. Rekao je da je pred nama zadnjih 100 metara, na kojima ima problema i izazova koji se moraju riješiti i ispuniti da bi se mogla donijeti odluka o zaključenju pregovora.

'Istodobno, uvjeren sam da u ovoj zaključnoj fazi moramo osigurati to da ne budemo pod prevelikim utjecajem tih stvari koje još treba učiniti te isto tako jasno treba reći - sviđate nam se i želimo vas kao člana Europske unije', poručio je Fuele.

Predsjednik je tijekom obraćanja javnosti napravio jedan gaf - kazao je da smatra da prijateljske zemlje u Europskoj uniji i Europska unija kao cjelina vjeruje u naše napore te je siguran da će Hrvatska do kraja godine završiti pregovore i otvoriti vrata članstva u Europskoj uniji. Tada ga je prevoditeljica upozorila da je vjerojatno mislio na 2011. godinu, a on se, uvidjevši da je pogriješio, pokušao malo našaliti riječima: 'Meni je već počela 2011.' Potom se obratio Fueleu na engleskom, rekavši: 'Wishful thinking' (kada se misli da će se nešto ispuniti samo zato što se priželjkuje).