ODBOR ZA MEDIJE

Svi kandidati za šefa HRT-a mogu na razgovor u Sabor

  • Autor: Vedran Brkulj
  • Zadnja izmjena 09.10.2012 18:45
  • Objavljeno 09.10.2012 u 18:45
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Saborski Odbor za informatizaciju i medije s osam glasova za i tri protiv predložio je da se razriješi pet članova Upravnog vijeća (UV) Hine, Vlahu Bogišića, Aleksandra Adlera, Tomislava Radića i Damira Borasa, i na njihova mjesta imenuju Gordana Simonović, Josip Veber, Vlado Rajić, Roman Jurić te Slavica Cvitanić iz redova zaposlenika

Odbor je na današnjoj sjednici donio i odluku da svih osam kandidata za glavnog ravnatelja HRT-a bude pozvano na razgovor iako je bilo upitno zadovoljavaju li Domagoj Novokmet i Zoran Kalinić uvjete iz natječaja.

Naime, natječajem je bilo propisano deset godina iskustva na odgovornim poslovima u medijima ili drugim poslovnim sustavima, ali je bilo upitno odnosi li se to samo na radni staž upisan u radnoj knjižici ili se može tumačiti i kao iskustvo koje stečeno za vrijeme dok je netko bio honorarni suradnik u medijima. Kako je pojasnio Branko Vukšić, predsjednik Odbora, nakon obavljenih konzultacija s pravnicima, došlo se do spoznaje da oba navedena kandidata zadovoljavaju uvjete iz natječaja.

Razgovori s kandidatima za budućeg šefa Prisavlja, kao i s kandidatima za članove Programskog vijeća (30 ljudi) i Nadzornog odbora (16), obavit će se idućeg tjedna od utorka do petka, a raspored kojim će se pozivati odredit će se naknadno.


Kompletna nova garnitura bi, ako sve bude išlo prema zacrtanom hodogramu, mogla svoju dužnost preuzeti do polovice studenog. Iako, kako je rekao, Jasen Mesić, član Odbora, nema ništa protiv predloženih kandidata za UV Hine, smatra, da u čitavoj priči nije poštovan zakon i da će novi sastav biti nekvalitetniji od dosadašnjeg.

'Upravno vijeće prije godinu dana jednoglasno je izabrano. Zakon o Hini jasno kaže kad se netko i zašto razrješuje. U svemu ovom vidim političku pozadinu, a to je da se lakše smijeni ravnateljica Hine', kazao je Mesić. Milan Živković, savjetnik ministrice kulture, naveo je kako je osnovni razlog za smjenu UV-a što nije donijelo financijski plan za tekuću godinu i što Hina stalno bilježi pad prihoda.

'Klijenti odlaze, a politika uprave je da to kompenzira podizanjem cijena. Takvi potezi dovode do daljnjeg odlaska klijenata', kazao je Živković. Na izrečeno je odgovorio Mesić kazavši kako financijski plan nije donesen jer se čelni ljudi Hine nisu mogli sastati s ljudima iz Ministarstva financija i Ministarstva kulture.

'Činjenica je da kriza u Hini postoji, ali ona se ne rješava na ovaj način', naglasio je Mesić. Vukšić je pak ustvrdio kako se Hina nije prilagodila vremenu u kojem živimo i da je ostala raditi na Tanjugovim principima i da se smjena ne radi smjene radi, već zbog toga što UV ne funkcionira.

Goran Beus Richenberg smatra kako za Hinu nije pet minuta do dvanaest, već trideset sekundi do podne i da se u sadašnjoj situaciji domaća izvještajna agencija našla je jer su bivše HDZ-ove vlade odbijale razgovarati o njoj.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi