KOSOR U SLAVONIJI

'Svi dužnosnici moraju pokazati i ovce i novce'

19.11.2011 u 17:14

Bionic
Reading

Na slavonskom putovanju predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor prozvala je vodstvo stranaka Kukuriku koalicije da se pozabavi napisima o korupciji u svojim redovima te poručila da svi koji žele i politiku moraju otvoreno pokazati što imaju

HDZ na čelu s predsjednicom Jadrankom Kosor i Vladimirom Šeksom kao nositeljem liste za četvrtu izbornu jedinicu pokušava pridobiti glasove birača u Slavoniji. U sklopu kampanje najprije su posjetili Pitomaču, zatim Viroviticu, a oko 13 sati stigli su i u Slatinu. Premda im je u Slavoniji, nakon Kukuriku koalicije, najozbiljniji politički protivnik HDSSB, u svom obraćanju javnosti u Slatini Kosor ga nije spominjala.

Veći dio Kosoričina nastupa, kao i onog Josipa Đakića prije nje, odnosio se na dosadašnja postignuća i uspjehe 'stranke koja i danas gazi po trnju' – misleći na HDZ, kako ga je slikovito opisao Đakić. Poručeno je da se stranka riješila svih koji su postupali nepošteno i da HDZ takve ne treba. Poručeno je da je borba protiv korupcije i kriminala prioritet i 'predsjednice Kosor, cijele vlade i svakog pojedinca' u stranci. Đakić je u svom nadahnutom i izrazito glasnom govoru poručio da će HDZ i dalje 'zdušno, hrvatski i junački' voditi stranku do pobjede. Potom su, baš kao i ranije u Pitomači i Virovitici, uslijedila skandiranja prisutne publike 'Pobjeda – pobjeda'.

Đakić je poručio da alternativa hrvatskoj ne može biti 'ni jedan ljevičar koji nije radio ništa u svom životu, ne može to biti ni onaj koji je pogazio ljude – čak se nije ni ispričao'.

Nema ukidanja vjeronauka

'Iz suprotnog tabora najavljuju moguće ukidanje vjeronauka u školama i moguće promjene ugovora s Vatikanom. Za nas to ne prolazi, mi to nećemo dozvoliti, kao što nećemo dozvoliti ni bilo kakvo ugrožavanje dostojanstva hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji jer su hrvatski branitelji najzaslužniji za slobodu i demokraciju koju danas uživaju svi građani', poručila je premijerka Jadranka Kosor na središnjem HDZ-ovu skupu za Virovitičko-podravsku županiju u subotu u Virovitici. (VLM)

'Varaju se svi koji misle da dobiti povjerenje građana znači samo vlast, podjelu fotelja i različite vrste privilegija', rekla je u svom govoru predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor. Pozvala se na vrijeme rata, borbe za Hrvatsku, prvog predsjednika Franje Tuđmana, branitelja, Bljeska i Oluje 'kad su mnogi držali figu u džepu'. Prisjetila se 25. lipnja, davne 91., kada su, rekla je, neki zastupnici Sabora napustili sabornicu 'jer nisu htjeli dati glas za ovakvu demokratsku, slobodnu, samostalnu Hrvatsku'. Kosor je poručila da je HDZ bio na čelu vlade zaslužne za završetak pregovora za pristupanje Hrvatske Europskoj uniji. Na tome će i ustrajati jer će time biti ostvaren 'još jedan veliki san' o kojemu je, rekla je, još osamdesetih pisao dr. Tuđman.

Prozivajući oporbene stranke Kosor je rekla da nisu dali svoju stvarnu i iskrenu potporu u borbi protiv korupcije i kriminala. Jedina stranka koja se protiv toga maksimalno zalagala, smatra Kosor, je – HDZ. 'Stranka je to koja ima pravo tražiti da borba protiv korupcije i kriminala ne stane, nego da ide u svim smjerovima, da dođe pred svaku stranku', dodala je i poželjela vidjeti 'što je to s tajnim računima koje je jedna od tih stranaka, navodno, imala u Austriji'. Traži odgovor za slučaj tržnice u Rijeci, o čemu nisu dobili ni jednu informaciju još od ožujka prošle godine. Kosor zanima i 'što je s knjigom koja je napisana o jednom čelniku Kukuriku koalicije i svim njegovim poslovima koje je vodio'.

Borbom za gospodarski oporavak, smatra Kosor, HDZ je dokazao da je spreman odgovorno voditi državu,  fiskalnu politiku, zaštiti najosjetljivije – umirovljenike, rodilje, mlade obitelji i hrvatske branitelje. 'Danas, doduše prikriveno, poručuju da će otpustiti osamdeset posto ljudi iz državne uprave, prodati HEP i rasprodati sve preostalo bogatstvo. Kao što su to, uostalom, činili u razdoblju od 2000. do 2003', optužila je Kosor stranke iz današnje oporbe. Zaključila je svoj govori riječima da svi oni koji žele biti dužnosnici trebaju prikazati točno sve što imaju, odnosno 'pokazati i ovce i novce'. O konkretnim poduhvatima u gospodarstvu i načinima rješavanja društvene krize na današnjem se skupu nije govorilo.