usporedAn prikaz

Svi bruje o AstraZeneci, a od jučer su nam službeno dostupna četiri cjepiva: Po čemu se razlikuju, kako 'rade' i koje je najučinkovitije?

tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Montaža: Neven Bučević

Europska agencija za lijekove u četvrtak je odobrila četvrto cjepivo protiv Covida-19 za Europsku uniju. Riječ je o cjepivu tvrtke Johnson & Johnson, tj. njihove farmaceutske podružnice Janssen. Donosimo komparacijski pregled sva četiri cjepiva koja jesu ili će tek biti dostupna u Hrvatskoj

AstraZeneca: Cjepivo zbog kojeg se dignulo najviše prašine

Hrvatska je dosad naručila najviše doza cjepiva proizvođača AstraZeneca – nešto više od 2,7 milijuna doza. Cijena doze je tek četiri dolara, što ga svrstava među najjeftinije. Njegov su transport i skladištenje vrlo jednostavni. Ovo se cjepivo čuva u hladnjaku na temperaturi od četiri stupnja najdulje do šest mjeseci.

Ne čudi stoga da je Hrvatska, pa tako i druge države, naručila najviše doza upravo ovog cjepiva. No njegova je isporuka znatno otežana, a ugovorene doze tvrtka nije u stanju isporučiti onako kako je dogovoreno. Usto, upravo o nuspojavama ovoga cjepiva najviše se govori. Primjena je privremeno obustavljena u nizu europskih zemalja, a prašinu je podignulo pitanje njegove učinkovitosti u starijoj populaciji.

tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Montaža: Neven Bučević

Ovo se cjepivo, poput većine drugih, ne daje osobama mlađim od 18 godina, a riječ je o adenovirusnom vektorskom cjepivu.

  • +12
  • +9

Počelo masovno cijepljenje u Splitu

Izvor: Pixsell / Autor: Milan Sabic

Prema podacima Hrvatske agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED), na europskom tržištu dostupna cjepiva, pa tako i ono AstraZenece, djeluju tako da u stanicama organizma potiču stvaranje proteina šiljka kakav na svojoj površini nosi koronavirus. Imunološki sustav osobe prepoznaje ovaj protein kao strani te kao prirodnu obranu tijela protiv njega proizvodi protutijela i T-stanice. Ako u idućem razdoblju cijepljena osoba dođe u kontakt s virusom SARS-CoV-2, imunološki sustav će ga prepoznati i bit će spreman za obranu, čime će biti zaštićena od bolesti COVID-19.

Vektorska i mRNK cjepiva

Cjepiva proizvođača BioNTech i Pfizer te proizvođača Moderna Biotech Spain, S.L. postižu zaštitu tako da pomoću molekule glasničke ribonukleinske kiseline (mRNK) daju stanicama gensku uputu za stvaranje proteina šiljka.

Druga dva cjepiva, proizvođača AstraZeneca i Sveučilišta u Oxfordu te proizvođača Janssen Vaccines & Prevention BV, sadrže druge, za ljude neškodljive, viruse iz porodice adenovirusa, izmijenjene tako da sadrže gen koji u stanicama organizma potiče stvaranje proteina šiljka koronavirusa.

Cjepivo se daje u dvije doze u razmaku od četiri pa do 12 tjedana između prve i druge doze. Prema podacima EMA-e, nije poznato koliko je dugo osoba zaštićena nakon primanja dviju doza cjepiva.

Djelotvornost ovog cjepiva je između 62 i 90 posto.

Pfizer/BioNTech: Komplicirano skladištenje i visoka efikasnost

Hrvatska je naručila milijun doza cjepiva ovog proizvođača. Upravo je prva pošiljka cjepiva protiv Covida-19 pristigla u Hrvatsku krajem prosinca prošle godine bila ona Pfizerova. Tim su cjepivom, s obzirom na to da je prvo stiglo, cijepljeni oni iz prve, prioritetne skupine, zdravstveni djelatnici te korisnici domova za starije osobe i drugih ustanova za pružanje usluge smještaja u sustavu socijalne skrbi.

Niti jedno cjepivo ne daje se djeci

Svim cjepivima zajedničko je to da još nije poznato mogu li cijepljene osobe prenositi virus. Također se niti jedno od ovih cjepiva ne daje djeci. Europska agencija za lijekove sa svim proizvođačima dogovorila je plan istraživanja primjene cjepiva na djeci u kasnijoj fazi.

Njime su cijepljeni i državni dužnosnici, a prekoredno i oni koji ne spadaju u te kategorije.

Pfizerovo cjepivo spada u porodicu mRNA cjepiva i preporučuje se osobama starijim od 16 godina.

Njegova je cijena oko 20 dolara, a skladištenje najkompliciranije. Naime mora se skladištiti na temperaturi od -70 stupnjeva. Jednom odmrznuto cjepivo može se čuvati u običnom hladnjaku pet dana.

Ovo se cjepivo prima u dvije doze u razmaku od tri tjedna, a njegova je djelotvornost 95 posto.

Cijepljenje ministara u siječnju

Cijepljenje ministara u siječnju

Izvor: Pixsell / Autor: Marin Tironi/PIXSELL

Johnson & Johnson: Samo jedna doza

Cjepivo farmaceutske tvrtke Janssen, tvrtke kćeri kompanije Johnson & Johnson, zadnje je odobrila Europska agencija za lijekove.

Hrvatska je naručila 900.000 doza cjepiva ovog proizvođača.

Riječ je o cjepivu koje spada u adenovirusna vektorska cjepiva. Prima se u samo jednoj dozi, što je logistički privlačno, a njegova je cijena također povoljnih 10 dolara.

Također ga je jednostavno skladištiti. Drži se u običnim hladnjacima od dva do osam stupnjeva i to najdulje tri mjeseca.

Efikasnost cjepiva Johnson & Johnsona iznosi 67 posto.

Moderna: Najdulji razmak između doza

Hrvatska je naručila milijun doza Moderne. Riječ je o cjepivu koje pripada vrsti mRNK cjepiva poput Pfizerova.

Ovo je najskuplje cjepivo, a cijena jedne doze iznosi 37 dolara.

Daje se u dvije doze, s time da je razmak između doza znatno veći nego kod drugih cjepiva. Druga doza Modernina cjepiva može se primiti do šest tjedana nakon prve, što također olakšava logistiku pri masovnom cijepljenju.

Ovo se cjepivo čuva na temperaturi od -20 stupnjeva šest mjeseci. Nakon otvaranja može se držati u običnom hladnjaku na temperaturi od dva do osam stupnjeva 30 dana.

Efikasnost ovog cjepiva je visokih 95 posto.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!