seizmička aktivnost

Šveđani su zabilježili dvije eksplozije na području gdje je došlo do curenja plina na Sjevernom toku 1 i 2. Jedna je bila magnitude 2,3 i osjetila se kao potres. Je li ipak riječ o sabotaži?

27.09.2022 u 16:38

Bionic
Reading

Dok Njemačka istražuje je li curenje plina na Sjevernom toku 1 i 2 izazvano namjerno Švedska javna televizija (SVT) objavila je da su mjerne postaje u Švedskoj i Danskoj zabilježile snažne podvodne eksplozije u istom području gdje je u ponedjeljak došlo do curenja plina

'Nema sumnje da se radi o eksplozijama', kazao je Björn Lund, predavač na Švedskoj nacionalnoj seizmičkoj mreži (SNSN) i direktor švedske nacionalne seizmičke mreže za SVT.

Jedna od njih bila je magnitude 2,3 stupnja po Richteru, osjetila se kao potres, a zabilježena je na čak 30 mjernih postaja u južnoj Švedskoj.

'Jasno se vidi kako se valovi odbijaju od dna prema površini. Nema sumnje da je riječ o eksploziji. Čak je i stanica u Kalixu to registrirala, kazao je Lund.

Prva eksplozija zabilježena je u 02:03 sati u noći na ponedjeljak, a druga u 19:04 sati u ponedjeljak navečer.

Upozorenja o istjecanju plina stigla su iz Uprave za pomorstvo u ponedjeljak u 13.52, odnosno 20.41 sati, nakon što su brodovi uočili mjehuriće na površini.

SVT je dobio koordinate izmjerenih eksplozija i one se nalaze na istom području gdje je zabilježeno curenje plina.

Posljednji put sličan seizmološki događaj na tom je području zabilježen 2016. godine. Prema riječima Björna Lunda, to nije područje koje se obično koristi za vježbe obrane.

Informacije o eksplozijama proslijeđene su švedskim oružanim snagama.

  • +5
Sjeverni tok 2 Izvor: EPA / Autor: CLEMENS BILAN

Podsjetimo, Švedska pomorska uprava u utorak je upozorila na dva curenja na ruskom plinovodu Sjeverni tok 1 u švedskim i danskim vodama, nedugo nakon što je otkriveno curenje i na plinovodu Sjeverni tok 2.

Rusija je u utorak objavila da ne odbacuje mogućnost da je šteta na plinovodima Sjeverni tok u Baltičkom moru nastala sabotažom, dok Europska komisija kaže da je preuranjeno nagađati o uzroku curenja plina u dva plinovoda koji su namijenjeni za dopremu plina iz Rusije u Europu.

Danska vojska je pak objavila na Twitteru kako curenje izgleda.