LARS GUNNAR WIGEMARK

Švedski diplomat: Ne radi se o suđenju narodu

01.12.2017 u 17:54

Bionic
Reading

Voditelj izaslanstva Europske unije u Bosni i Hercegovini Lars Gunnar Wigemark rekao je u petak kako je Haški tribunal u slučaju Herceg-Bosne donio presudu pojedincima, te da je neprihvatljiva ocjena kako se sudilo cijelom narodu

'Netko tko može misliti da se može suditi narodima ili jednom narodu je nešto što ja zaista ne bih mogao prihvatiti. Tko god da je procesuiran, procesuira se kao pojedinac, a u ovom konkretnom slučaju pojedinci su procesuirani prema odredbama međunarodnog prava', rekao je Wigemark u Mostaru u izjavi za medije upitan kako će presuda utjecati na odnose Hrvata i Bošnjaka.

Pri tome je švedski diplomat pojasnio kako pomirenje u BiH jako važno, a da bi se ono postiglo ne može biti nekažnjivosti.

'Tijekom tih sukoba bilo je i jako puno kršenja domaćih i međunarodnih propisa. Potrebno je izbjeći politiziranje pravosuđa na bilo kojoj razini, domaćoj ili međunarodnoj. Zaista mislim da se u ovoj zemlji svi trebaju okrenuti budućnosti', rekao je veleposlanik Wigemark.

Wigemark je tijekom dana u Mostaru razgovarao s predsjednikom stranke HDZ-a 1990Ilijom Cvitanović koji je istaknuo kako presuda Haškog tribunala ne odgovara pravdi niti povijesnim činjenicama te da je takva presuda razočaravajuća. Istaknuo je da su Hrvati u BiH vodili obrambeni rat i prvi stali u obranu BiH.

'Presuda u Haagu ne smije imati nikakve implikacije na trenutne političke odnose u BiH', kazao je Cvitanović i istaknuo da za veliki broj stratišta Hrvata u BiH nikada nitko nije odgovarao.