CRNA STATISTIKA

Sve više pijanih na cestama, u Istri uhvaćen rekorder s 3,29 promila

01.10.2018 u 11:40

Bionic
Reading

Tijekom 2018. godine, a posebice u zadnjih nekoliko dana, došlo je do pogoršanja sigurnosti u cestovnom prometu na području Međimurske županije, priopćili su iz međimurske policije. prekršaja je bilo i ovaj vikend kada je policija u akciji 'Alkohol' uhvatila rekordera na biciklu s 2,53 promila

Ove godine u Međimurskoj županiji bilo je osam smrtno stradalih osoba u prometu dok je u istom razdoblju prošle godine zabilježeno pet smrtno stradalih osoba što je povećanje za 60%. Iza nas je crni vikend gdje su na cestama Međimurske županije smrtno stradale dvije osobe, poručili su iz međimurske policije.

Uz uzastopna upozorenja i provođenje niza preventivnih akcija negativan trend najtežih prometnih nesreća i nadalje raste.

Tako se u tjednu iza nas dogodilo 14 prometnih nesreća od čega dvije prometne nesreće sa poginulim osobama u kojima su dvije osobe smrtno stradale te tri prometne nesreće sa ozlijeđenim osobama. U navedenim prometnim nesrećama sedam osoba zadobilo je lake tjelesne ozljede. U devet prometnih nesreća nastupila je materijalna šteta.

Alkohol kao uzrok prometnih nesreća utvrđen je kod šest sudionika prometnih nesreća, dok je najveća koncentracija od 1,47 grama po kilogramu utvrđena u prometnoj nesreći sa materijalnom štetom u Dunjkovcu kod vozača osobnog automobila.

Kako su brzina te alkohol i nadalje glavni uzročnici najtežih prometnih nesreća, a u osam prometnih nesreća s poginulim osobama u šest je jedan od sudionika bio pod utjecajem alkohola, a vrlo često je alkohol bio povezan sa brzinom kao greškom nastanka spomenutih prometnih nesreća stoga će Policijska uprava međimurska u cilju zaustavljanja ovog nepovoljnog trenda, svakodnevno provoditi represivne aktivnosti i oštricu ciljano usmjeriti prema vozačima koji grubo i bezobzirno čine prometne prekršaje.

Policija je već ovaj vikend krenula s akcijom 'Alkohol'. Tijekom operativne akcije utvrđeno je ukupno 12 prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, od čega:

šest prekršaja upravljanja vozilima dok je u krvi prisutan alkohol i to:

  • od 0,00 do 0,50 g/kg - jedan prekršaj;
  • od 0,50 do 1,00 g/kg - dva prekršaja;
  • iznad 1,50 g/kg - dva prekršaja;
  • iznad 1,50 g/kg kod vozača bicikla - jedan prekršaj;

Najveća koncentracija alkohola u krvi (2,53 g/kg) utvrđena je u nedjelju, 30. rujna 3,30 sati u Pretetincu, kod 50-godišnjeg vozača bicikla sa šireg područja općine Nedelišće.

Alkoholizirani vozili i u Istri

Policijski službenici Postaje prometne policije Pula-Pola su zbog upravljanja pod utjecajem alkohola prekršajno sankcionirali dva muškarca.

Naime, 29. rujna oko 20,20 sati, na Šišanskoj cesti u Puli, policijski službenici zatekli su 40-godišnjeg bosanskohercegovačkog državljanina koji je upravljao teretnim automobilom Kia, pulske registarske oznake. Provedenom kontrolom utvrđeno je da vozač upravlja teretnim automobilom pod utjecajem alkohola od 3,29 promila te je isključen iz prometa i smješten u posebne prostorije policijske postaje do prestanka djelovanja opojnog sredstva. Zbog prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, muškarac je priveden na prekršajni sud u Puli.

Jučer oko 6 sati, policijski službenici su u Ulici 43. Istarske divizije, u kontroli prometa zatekli automobil Audi, pulske registarske oznake, kojim je upravljao 33-godišnjak. Obavljenom kontrolom utvrđeno je da vozač upravlja automobilom pod utjecajem alkohola od 2,19 promila. Muškarac je isključen iz prometa i doveden je u posebne prostorije do prestanka djelovanja opojnog sredstva i dovođenja na prekršajni sud.