PRIMIRJE DO nakon IZBORA

Sve više kuha. Raspitali smo se što se to događa u SDP-u

26.05.2017 u 22:36

Bionic
Reading

Iako se u medijima sve više govori o rušenju SDP-ova predsjednika Davora Bernardića, zasad ne postoji ozbiljniji plan kako to realizirati. Nakon istupa Miranda Mrsića, SDP-ovci su se 'zatvorili', a pitanje stanja u stranci, kažu nam neki od njih, potezat će tek nakon lokalnih izbora

Rejting stranke u padu, loši javni nastupi predsjednika stranke, nedostatak politika, sporost u provedbi sporadičnih inicijativa - sve su to dosad bili razlozi nezadovoljstva u SDP-u, koje je proključalo nakon lokalnih izbora. Točka ključanja bili su lošiji rezultati na listama za vijeća i skupštine, a pogotovo rezultati u Zagrebu za vijeća gradskih četvrti i mjesne odbore, gdje je SDP doživio pravi potop.

Upravo zbog Zagreba počelo se postavljati pitanje Bernardićeve odgovornosti, s obzirom na to da je do u posljednjih šest mjeseci on bio na čelu zagrebačkog SDP-a.

Svi za promjene, sporan modus

Nešto se u SDP-u treba promijeniti, slažu se i oni koji podržavaju aktualnog predsjednika stranke i oni koji ne spadaju u njegove 'ljubitelje'. No kakve bi to trebale biti promjene i kako doći do njih, dvije strane vide različito.

Dio Bernardićevih kritičara rado bi vidio njegovo uklanjanje s čela stranke, no pitanje je mogu li do toga doći. Kao što je tportal već pisao, prvi korak bi trebalo napraviti pet županijskih organizacija te zatražiti izvanrednu konvenciju.

No to će sve će ovisiti o Andreju Plenkoviću, kaže nam jedan od onih koji ne žele vidjeti Bernardića na čelu stranke. 'Ako su prijevremeni izbori u srpnju, tu nema vremena ni za što i ići ćemo u izbore s Bernardićem kao predsjednikom stranke. I to s porukom koju su nam građani dali na lokalnim izborima', poručuje naš sugovornik.

Ako do izbora ne dođe, nezadovoljnim SDP-ovcima bila bi otvorena vrata za pokušaj rušenja predsjednika stranke. O tome koja bi se županijska organizacija usudila učiniti prvi korak, većina onih s kojima smo razgovarali ne žele ni spekulirati, a neki nisu ni sigurni da bi ih se moglo skupiti pet. 'Čak i da se prikupi pet županijskih organizacija, pitanje je bi li na konvenciji imali dovoljan broj delegata koji bi bio za rušenje predsjednika. Postoji opasnost da se tako stranka raskoli', kaže nam jedan SDP-ovac.

'Nije idealan, ali čemu destrukcija?'

Jedan od onih koji se ubrajaju u 'Bernardićeve ljude' uvjeren je da bi sada šef stranke bez problema dobio delegate na svoju stranu. 'Mislim da nakon ovih ekshibicija Miranda Mrsića i drugih može imati delegate. Nezadovoljstvo postoji, Bernardić nije idealan, kao ni drugi, ali ovo što neki rade je destrukcija pod cijenu svega', kaže nam jedan od Bernardićevih bliskih suradnika.

Taj sugovornik smatra da je otvorena kritika Miranda Mrsića bio 'vrlo neodgovoran i nekorektan potez'. Pogotovo jer je došao uoči drugog kruga lokalnih izbora.

Da je tajming te kritike bio izuzetno loš, smatraju gotovo svi s kojima smo razgovarali. 'Trebao se strpjeti još 10 dana. Međutim, ove priče da bi ga izbacivali iz stranke - ako Mirando leti van, idem i ja van. Zbog verbalnog delikta nećemo nikoga izbacivati', kaže nam jedan od članova predsjedništva SDP-a.

Takav je bio i jučerašnji zaključak Predsjedništva SDP-a, koje je osudilo Mrsićev istup, ali mu i odlučilo progledati kroz prste.

Iako bi u ovoj situaciji izbacivanje Mrsića možda donijelo i još više štete stranci, oni bliski Bernardiću ne isključuju da bi netko na nižim razinama to pitanje mogao povući. Izbacivalo se i za manje stvari, kaže nam jedan od naših sugovornika, koji je uvjeren da Mrsić, ako ne bude izbačen, mora snositi neku sankciju.

'Moguće da je netko zatraži. Jer ja osim destruktive ne vidim koja je bila motivacija Mrsiću za kritiku. A Bero ih nije mislio otpisati. Dapače, bili bi na listama na sljedećim izborima, ali na nižim mjestima, gdje bi se vidjelo mogu li se izboriti za ulazak u Sabor preferencijalnim glasovima', kaže nam drugi sugovornik.