GDJE JE TU HRVATSKA?

Sve veći pritisak da se Rusiju isključi iz SWIFT-a: Francuzi spremni, konačno popustile Njemačka i Italija?

25.02.2022 u 17:23

Bionic
Reading

Njemačka vlada je u petak branila svoju odluku da za sada, u sklopu sankcija prema Rusiji, ovu zemlju ne isključuje iz međunarodnog financijskog sustava razmjene informacija Swift. Međutim, ako je suditi prema izjavi njemačkog ministra financija, ta država više nije rezolutno protiv toga

„Europa već ima u slučaju Irana negativna iskustva s izbacivanjem iz Swift sustava“, rekla je njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock. Ona je rekla da bi isključivanjem Rusije iz Swift sustava bilo onemogućeno financiranje humanitarnih projekata.

Baerbock smatra da je mnogo učinkovitija mjera isključivanje velikih ruskih banaka iz financijskog sustava.

„Sada je važno da donesemo sankcije koje udaraju direktno na sustav moći u Rusiji, a ne samo da gromoglasno zvuče“, rekla je Baerbock.

Prije toga je njemačke ograde prema izbacivanju Rusije iz financijskog sustava Swift objasnio i glasnogovornik njemačke vlade Steffen Hebestreit.

„Ukidanje prometa Swift bi bilo tehnički komplicirano i imalo bi utjecaja na financijski promet u Njemačkoj i za njemačka poduzeća koja posluju u Rusiji“, rekao je Hebestreit.

No, ako je suditi prema izjavi njemačkog ministra financija Christiana Lindnera od petka navečer, Njemačka je olabavila svoj čvrsti stav. 'Njemačka je spremna isključiti Rusiju iz globalnog međubankovnog platnog sustava SWIFT, ali prvo mora izračunati posljedice za svoje gospodarstvo. Otvoreni smo, ali morate znati što radite', kazao je Linder.

Austrija je najavila kako je spremna podržati isključivanje Rusije iz Swifta „ako o tomu postoji suglasje na razini EU-a“.

Isključivanju Rusije iz Swifta su se, osim Njemačke, protive i Italija i Mađarska. Ipak u petak navečer ukrajinski šef diplomacije Dmitro Kuleba pohvalio se da Italija podržava isključenje Rusije iz SWIFT-a.

Francuski ministar financija Bruno Le Maire rekao je u petak da postoji opcija isključivanja Rusije iz globalnog sustava plaćanja SWIFT, ali da to smatra krajnjim sredstvom.  Kazao je da Francuska podržava takvu mjeru, ali da su neke druge države suzdržane oko toga.

SAD i EU odlučile su da neće izbaciti Rusiju iz SWIFT-a u sklopu novih sankcija protiv Rusije zbog invazije na Ukrajinu.

London je u petak ponovio svoj poziv za isključenjem Rusije iz SWIFT-a. Dio članica Europske unije protivi se takvoj mjeri jer bi vjerovnici teško vratili svoj novac. Promatrači su također sugerirali da bi to moglo zakomplicirati plaćanja Rusiji za one zemlje koje od nje nabavljaju energente.

Za isključenje iz SWIFT-a snažno se zalaže Europska pučka stranka, čiji je predsjednik Donald Tusk zazivao najstrože mjere. Danas je na Twitteru prozvao Njemačku, Mađarsku i Italiju koje su blokirale najteže sankcije.

Hrvatska, čiju vladi vodi HDZ koji je i sam član EPP-a, doznaje tportal u Vladi, spremna je na isključivanje Rusije iz SWIFT-a. No u Europi na to sada gledaju kao krajnju mjeru.