PRVA HRVATSKA PREDSJEDNICA

Sve svjetske agencije popratile inauguraciju Grabar Kitarović

15.02.2015 u 15:51

Bionic
Reading

Svjetske novinske agencije javljaju u nedjelju da je Kolinda Grabar Kitarović inaugurirana za hrvatsku predsjednicu kao prva žena na toj dužnosti i prenose dijelove njezina govora, posebice one koji se tiču posrnulog gospodarstva zemlje

'Kolinda Grabar Kitarović prisegnula je kao prva hrvatska predsjednica nakon iznenađujuće pobjede na izborima u najnovijoj državi članici Europske unije', navodi agencija AP i dodaje da su inauguraciji nazočili deseci regionalnih čelnika i stranih dužnosnika te okupile tisuće njezinih pristaša.

Agencija ocjenjuje da njezina pobjeda na izborima povećava izglede da se na parlamentarnim izborima na vlast vrati HDZ.

Reuters je prenio dio inauguracijskog govora u kojem je Grabar Kitarović pozvala na 'široki nacionalni konsenzus' za oživljavanje posrnulog gospodarstva.

Agencija podsjeća da je Grabar Kitarovic pobijedila na predsjedničkim izborima u siječnju kao kandidatkinja konzervativne oporbene stranke HDZ-a, s obećanjem da će potaknuti vladu na čelu sa SDP-om da učini više za gospodarstvo koje je u recesiji od 2009.

Predsjednik u Hrvatskoj bira se na pet godina i odlučuje o vanjskoj politici, obrani i obavještajnim službama, ali nema pravo veta na zakone. Predsjednik također ima pravo sazivati sjednice vlade i nazočiti na njima, ali to se pravo dosad rijetko koristilo. Grabar Kitarović je rekla tijekom svoje kampanje da će sazvati takvu sjednicu u središtu koje će biti gospodarska pitanja, podsjeća Reuters.

France Presse javlja da je nova hrvatska predsjednica, prva žena na toj dužnosti, pozvala na nacionalno jedinstvo radi oporavka gospodarstva.

Inauguracija je održana u nazočnosti stotina građana i regionalnih dužnosnika, među kojima je i srbijanski premijer Aleksandar Vučić, ističe agencija.

Ruska agencija TASS piše da je 46-godišnja Grabar Kitarović najmlađa predsjednica Hrvatske i također naglašava da je prva žena na toj dužnosti.

Navodeći da su inauguraciji nazočila izaslanstva 88 zemalja i međunarodnih organizacija, ističe da se 'posebna važnost pridaje nazočnosti premijera Srbije Aleksandra Vučića'. Njegov dolazak se smatra 'prijateljskom gestom koja pokazuje da postoji težnja za normalizacijom odnosa između dviju država'.