VLATKA LEMIĆ

Sve inspekcije žmire dok podobne tvrtke mimo zakona zarađuju milijune

14.07.2015 u 17:28

Bionic
Reading

Nastavlja se polemika između ravnateljice Državnog arhiva i Ministarstva kulture oko angažmana privatne tvrtke Pismohrana servis, koja je uz premijerovog brata kao lobista, dobila unosan posao skladištenja državne dokumentacije. Vlatka Lemić upozorava da niti jedna ovlaštena inspekcija nije nikad obavila nadzor nad privatnim tvrtkama koje zarađuju milijune, iako nisu registrirane za arhivske djelatnosti

Nakon što je Vlatka Lemić u razgovoru za tportal prijavila prijetnje koje dobiva jer se pobunila protiv razbacivanja državnog novca i legaliziranja prakse da se osjetljivu državnu arhivsku građu uz dobru zaradu predaje tvrtkama s političkim zaleđem, jučer su joj poručili iz Ministarstva kulture da je sama potpisivala dopusnice za poslove protiv kojih se kasnije pobunila.

Tportal sada u cijelosti objavljuje njezin odgovor Ministarstvu kulture:

'1)Ministarstvo kulture u svojoj objavi potvrđuje činjenicu zapuštenosti javne arhivske službe (mreža od 19 državnih arhiva) te desetljećima duge probleme smještajnih kapaciteta i druge stručne probleme, a o kojima nadležno resorno ministarstvo nema ni sve podatke, premda arhivska struka i držani arhivi godinama to ističu i o tome izvješćuju.

2)O svim činjenicama koje je Ministarstvo kulture utvrdilo o dopusnicama (da se radi o neovlašteno izdanim dokumentima i prekoračenju ovlasti HDA) ja sam osobno u više navrata obavještavala Ministarstvo kulture i molila pomoć u zaustavljanju takve nezakonite prakse i rješavanja svih naslijeđenih problema po tom pitanju. S obzirom na zakonsku 'odgovornost Ministarstva kulture za nadzor poslovanja i rada Hrvatskog državnog arhiva', kako do mog dopisa Ministarstvu kulture od 7. ožujka 2014. u kojem tražim Mišljenje Ministarstva o dotadašnjoj praksi izdavanja Dopusnica te uputu o daljnjem postupanju HDA po ovom pitanju na temelju kojeg je Arhivu dostavljeno Mišljenje Ministarstva kulture od 24. ožujka 2014. kojim je Ministarstvo utvrdilo da su dopusnice za čuvanje arhivskog i registraturnog gradiva koje je HDA izdavao od 2007. nedopušteno izdani dokumenti od neovlaštenog tijela, postavlja se pitanje kako Ministarstvo kulture ništa nije utvrdilo niti poduzelo po tom pitanju u razdoblju 2007-2013 tijekom koje ta praksa postoji. Isto tako Ministarstvo ništa nije učinilo prema svojim ovlastima od 24. ožujka 2014. pa do sada, dakle, nije poništilo navedene dopusnice po pravu nadzora, nije ukinulo, odnosno stavilo izvan snage sporni Pravilnik Ministarstva kulture o dopunama Pravilnika o zaštiti i čuvanju arhivskog i registraturnog gradiva izvan arhiva, nije ukinulo ili poništilo Pravila HDA o izdavanju dopusnica i uvjerenja o ispunjavanju uvjeta za čuvanje i zaštitu arhivskog i registraturnog gradiva izvan arhiva, nije donijelo novi Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o zaštiti i čuvanja gradiva izvan arhiva nakon službenog prijedlogu HDA od 26. veljače 2015. kao ovlaštenog zakonskog predlagatelja citiranog Pravilnika, nego se naprotiv ovu nezakonitu praksu nastoji legalizirati putem svog prijedloga Pravilnika odnosno ozakoniti putem donošenja novog arhivskog zakona.

3)Više sam puta naglašavala da sam preuzimanjem mjesta ravnatelja HDA u veljači 2013. pokrenula postupke ispitivanja uočenih nepravilnosti i usklađivanja normativnih i stručnih akata i procedura HDA s pravnim i stručnim normama te sam i pisanim putem pozivala Ministarstvo kulture na podršku i stručnu pomoć i upute o postupanju u nastojanjima za uspostavu zakonitosti i unaprjeđenja pravnog, organizacijskog i stručnog okvira djelovanja HDA. Sukladno tome, pozvano je i Ministarstvo i sva nadležna državna tijela da provjere sve eventualne nepravilnosti u radu HDA kao i moj rad u razdoblju 2013-2015, ali i također da provjere i zakonitost rada i materijalnog i financijskog poslovanja HDA u razdoblju prethodne uprave u razdoblju od 2004. do 2013. godine za koje su druga nadležna državna tijela čije sam nadzore, mišljenja i ekspertize osobno zatražila, utvrdila postojanje nepravilnosti, a o čemu sam od travnja 2014. više imenom i prezimenom potpisanih prijava dostavila Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK-u), Ravnateljstvu policije i pojedinim službama Ministarstva unutarnjih poslova i Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu sa svom popratnom dokumentacijom.
Vezano uz stalno prozivanje mene osobno, odnosno ukazivanje Ministarstva kulture na dvije potpisane dopusnice koju sam ja potpisala (nakon petnaestak dopusnica potpisanih od prethodnog ravnatelja i v.d. ravnatelja) prema Aktima donesenim od prethodne uprave 2009. više sam puta istaknula da su stručni djelatnici HDA radili na temelju akata i uputa koje je donijela uprava Arhiva u razdoblju 2006-2012 i za koje nismo znali da su pravno neutemeljene, a niti dugogodišnji pomoćnik ravnatelja za arhivsku djelatnost i v.d. ravnatelja Jozo Ivanović koji je radio na stručnim pravilnicima i pravilima za utvrđivanje uvjeta za čuvanje gradiva nije utvrdio ništa nepropisno. Tek kad sam došla na čelu HDA, zatražila sam od pravnika da analiziraju akte HDA vezane uz dopusnice i ugovore s privatnim tvrtkama, a nakon toga i očitovanje Ministarstva kulture obustavila sam te aktivnosti.

Sve to smatram daljnjim skretanjem pažnje s bitnoga - da je rješenje koje Ministarstvo kulture traži usmjereno na to da se privatnim poduzetnicima koji se bave arhivskim poslovima omogući daljnji rad dok se to pitanje zakonski u potpunosti ne regulira, ili ozakoni, te da se želi legalizirati sadašnje stanje na način da bi na način da bi državne i javne ustanova mogle svoje gradivo povjeriti bilo kome tko je registriran za skladištenje.

I ponavljam pitanje – s obzirom na postojeći Zakon o zabrani i sprečavanju obavljanja neregistrirane djelatnosti te činjenicu da niti jedna od tih tvrtki nije registrirana za obavljanje arhivske djelatnosti (vrednovanje, izlučivanje, sređivanje arh. građe i slično) kako to da niti jedna ovlaštena inspekcija rada, porezna inspekcija, upravna inspekcija ili neki drugi ovlašteni inspektorat nikad nisu obavili nadzor nad tim tvrtkama niti ih prijavili da se bave neregistriranom djelatnošću na temelju kojih su ostvarili milijunske prihode, budući su mediji već nekoliko puta o ovoj temi pisali i iznosili u javnost ovu problematiku.'