Svaki tjedan glazbeni festival jedan!

Svaki tjedan glazbeni festival jedan!

30.06.2013 u 16:05

Bionic
Reading

Kronični nedostatak live muzike zimus nadomjestila sam s čak tri glazbena festivala u samo mjesec dana. U postu vam donosim fotogaleriju s jednog španjolskog i jednog hrvatskog - Sonar i FOR 2013.


Sve je započelo genijalnim Primavera Sound festivalom s kojim sam započela festivalski niz (i o kojem sam pisala ovdje), preko Sonara i Off Sonara pa sve do nedavnog FOR-a.

Vjerujem da ste svi čuli za festival napredne glazbe i multimedijalne umjetnosti Sonar. Osim u Reykjaviku, Tokiu, Mexicu i Cape Townu, Sonar se održava i u Barceloni iz koje je sve krenulo prije točno 20 godina. Ove je godine kroz najveći festival elektroničke glazbe na svijetu prošlo preko 100 tisuća duša, a tko zna koliko je njih još prošlo kroz Off Sonar (zajednički nazivnik za sve partyje koji se organiziraju paralelno uz Sonar) koji je cijenovno nešto pristupačniji i manje komercijalan pa ga stoga insideri u Barceloni jako favoriziraju. Teško je nabrojiti sve pool, beach i piknic party-je koji se organiziraju u Barceloni tijekom festivalskog tjedna. Ja sam ih obišla nekoliko, svaki bolji od onog prethodnog. Posebno su me se dojmili Crew Love i Fact

No vratimo se na 20. jubilarni Sonar na kojem su ove godine zasvirali Kraftwerk i Pet Shop Boysi kao headlineri, Paul Kalkbrenner Justice, Soulwax, Nicolas Jaar, 2 many dj's, Jamie Lidell Liars, Skrillex, Beardyman, Luciano i mnooooogi drugi.

SONAR U BROJKAMA:

Financijska studija iz 2009. godine: 52 milijuna eura u BDP-u.

U tri dana održan je 121 nastup, ukupno 257 umjetnika.

SonarPro je ugostio gotovo 2.500 stručnjaka od 900 tvrtki iz 50 zemalja.

Sonar proračun za 2012. godinu: 4.000.000 €.

Novinari i mediji koji pokrivaju festival: više od 900 novinara iz više od 40 zemalja.

Popunjenosti hotela: prema Barcelona Hotel Association, preko 90%.

Turistički apartmani: gotovo puni.

Nakon velikog festivalskog diva, FOR 2013 došao mi je kao odmor. Iako sam većinu bendova i dj-eva ranije slušala, hvarski intimni ambijent dao je svima neku novu, drugačiju dimenziju. Primjerice Tame Impala zvučala mi je još i bolje negoli na Primaveri. Svaka od nekoliko stotina duša u Venerandi osjećala se povlašteno, gotovo kao da genijalni Kevin Parker pjeva i svira samo za nju. Baš kao i James Blake Solange, 2 many dj's ili James Murphy

Izuzev nekih početničkih kikseva i pomalo skupe festivalske ulaznice za hrvatske pojmove, pohvale organizatorima na inicijativi. Prvenstveno na odličnom izboru izvođača, koordinaciji između dva stage-a potpuno dislocirana jedan od drugoga (Veneranda i Stipanska) i vrlo ležernom pristupu posjetiteljima i izvođačima.

photos: Sonar, PixelManiatik, FOR 2013, privatni album


Nakon mjesec dana genijalne muzike, zaželjela sam se malo unplugged-a. I to onog čistog, prirodnog i nepatvorenog koji uvijek pronađem na južnoj strani otoka Hvara, gdje je palo i prvo ovoljetno kupanje i tradicionalni skok s litice u sv. Nedilji. Želja mi je da zvuk valova, cvrčaka i laganog povjetarca bude jedini soundtrack koji ću slušati ovoga ljeta.