AGENCIJA ZA HRANU

Svaki osmi čovjek na svijetu gladan!

  • Autor: tportal.hr/hina
  • Zadnja izmjena 01.10.2013 13:08
  • Objavljeno 01.10.2013 u 13:08
siromaštvo socijala sirotinja kontejner glad

siromaštvo socijala sirotinja kontejner glad

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/Vecernji list

Svaki osmi čovjek na svijetu kronično je neishranjen, objavile su u utorak UN-ove agencije za hranu, upozoravajući svjetske čelnike da neke regije neće uspjeti prepoloviti broj gladnih do 2015

U novom izvješću o prehrambenoj nesigurnosti, UN-ove agencije procjenjuju da je od 2011. do 2013. 842 milijuna ljudi patilo od kronične gladi, što je 12 posto svjetske populacije i 17 posto manje nego 1990.-1992.

Nova brojka niža je od prošle procjene od 868 milijuna 2010.-2012. i 1,02 milijarda 2009., no napredak u ispunjavanju milenijskog razvojnog cilja, po kojem bi do 2015. trebalo prepoloviti glad u svijetu, nije ujednačen.

Mnoge države vjerojatno neće ispuniti cilj koji su usvojili svjetski čelnici u UN-u 2000., objavili su Organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO), Svjetski program za hranu (WFP) i Međunarodni fond za poljoprivredni razvoj (IFAD).

'Države koje su u zadnja dva desetljeća doživjele sukob vjerojatnije će imati značajnije probleme u smanjenju gladi', kaže se u izvješću.

'Zemlje bez izlaza na more suočene su s konstantnim izazovima u pristupu svjetskim tržištima hrane, a države sa slabom infrastrukturom i institucijama i s dodatnim ograničenjima.'

Politike poticanja poljoprivredne produktivnosti i dostupnosti hrane ključne su za smanjenje gladi i ondje gdje je rašireno siromaštvo, ističu agencije.


'Kada ih se kombinira sa socijalnom zaštitom i drugim mjerama koje povećavaju prihode siromašnih obitelji kako bi kupile hranu, one mogu imati još pozitivniji učinak i potaknuti ruralni razvoj.'

Rodbina koja šalje novčanu pomoć iz inozemstva, tri puta veću od službene razvojne pomoći, ima značajan utjecaj na prehrambenu sigurnost i omogućuje bolju prehranu, ističu agencije.

Velika većina gladnih, njih 827 milijuna, živi u zemljama u razvoju, gdje se raširenost neishranjenosti procjenjuje na 14,3 posto, po izvješću.

Afrika je i dalje regija s najvišom stopom neishranjenosti koja pogađa više od petine ljudi, a slijedi južna Azija.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!