odgovor Americi

Svaki međunarodni medij u Rusiji može biti proglašen 'stranim agentom'

15.11.2017 u 11:29

Bionic
Reading

Ruski zastupnici usvojili su u srijedu zakon kojim se omogućuje da se svaki međunarodni medij proglasi 'stranim agentom', što je odgovor Moskve na registriranje pod tim nazivom njezine postaje RT u SAD-u, izvijestile su ruske novinske agencije

Ukupno 409 zastupnika od 450 glasovalo je u korist tog zakona u drugom čitanju, nijedan nije glasao protiv. Zakon sad treba usvojiti u trećem čitanju već u srijedu, nakon što ga je odobrio gornji dom ruskog parlamenta, Vijeće federacije, što je obično formalnost, a zatim ga proglašava Vladimir Putin.

Formalno zastupnici šire na medije zakon iz 2012. koji se dosad ticao samo nevladinih organizacija. Odluku o tome koji će se mediji, američki ili drugih zemalja, morati registrirati kao 'strani agent' donijet će rusko ministarstvo pravosuđa.

'Primorani smo donijeti tu odluku. Nitko je nije želio donijeti i nema utjecaja na slobodu tiska u zemlji', izjavio je potpredsjednik Dume Pjotr Tolstoj.

Zakon iz 2012. o 'stranim agentima' primorava nevladine organizacije koje koriste financiranje iz inozemstva i bave se 'političkom aktivnošću' da se registriraju pod tim kontroverznim nazivom koji podsjeća na naziv koji se koristio za vrijeme SSSR-a za disidente.

  • +44
Vladimir Putin Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia