MILANOVIĆ KOORDINIRA INFORMATIZACIJU

'Svaki građanin postoji u 16 različitih baza podataka'

02.02.2012 u 16:53

Bionic
Reading

Vlada je na današnjoj sjednici donijela odluku o osnivanju Povjerenstva za koordinaciju informatizacije javnog sektora kako bi, kaže premijer Zoran Milanović, država poštedjela građane gnjavaže stajanja u redovima

'Dok gruntovnica ne bude dostupna u detalje na internetu, nećemo riješiti problem informatizacije', rekao je Zoran Milanović i prepustio riječ potpredsjednici Vlade i ministrici socijalne politike i mladih Milanki Opačić.

'Došli smo do spoznaje da se za informatizaciju troši oko jedne milijarde kuna, a svejedno imamo nesređenu situaciju jer imamo oko 2.000 različitih baza podataka koje međusobno nisu umrežene i ne mogu se koristiti za procese u državi. Svaki građanin postoji u 16 različitih baza podataka i ne postoji centralna evidencija', kaže Opačić i najavljuje osnivanje Povjerenstva koje će kontrolirati postojeće baze podataka, ali i umrežiti baze podataka 'da se vidi kako se troše novci'.

'Mislimo da treba staviti u funkciju postojeće državne resurse, a to su Carnet, Srce i Apis', rekla je Opačić.

Ministar uprave Arsen Bauk nadovezao se informacijom da je ideja o osnivanju Povjerenstva došla iz Ministarstva uprave: 'Radilo se dosta na informatizaciji, ali nije dobro kada se gleda efikasnost. Mnoge institucije radile su isti posao nekoliko puta i činjenica da se podaci o građanima nalaze u 16 evidencija, a da bi trebao biti dovoljan samo OIB, onda je jasno da se to treba racionalizirati. Dat ćemo stručnu potporu Povjerenstvu i čekati rezultate. Ovo je početak dugog puta.'

Milanović je zaključio tvrdnjom da je njihov posao da 'građane sačuvamo gnjavaže stajanja u redovima i vađenja domovnice iako imaju osobnu'. 'Da se prekine maltretiranje građana za koje i inače nema nikakve potrebe. Građani će vjerovati u sustav ako vide pozitivne posljedice', rekao je Milanović.