UPITNA PROCEDURA

Svađa oko spomen-ploče braniteljima u Splitu

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 04.11.2014 22:57
  • Objavljeno 04.11.2014 u 22:57
Ivo Baldasar

Ivo Baldasar

Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

Spomen-ploča poginulim hrvatskim braniteljima, postavljena nedavno u splitskome gradskom kotaru Pujankama, izazvalo je prijepore između vodstva tog kotara, koje tvrdi da je za njegovo postavljanje dobilo odobrenje gradskih vlasti, i ureda gradonačelnika, koji je priopćio kako pri postavljanju toga spomen-obilježja nije poštovana procedura.

Predsjednik Gradskog kotara Pujanke Petar Gudić izjavio je lokalnim medijima kako je u utorak gradski pročelnik za mjesnu samoupravu Filip Buturović telefonom zatražio da se ta spomen-ploča ukloni.

'Obavijestio me da po nalogu gradonačelnika pomaknemo ploču. Naime, smeta im prvo bijelo polje na ploči, na što sam se ja usprotivio i rekao da je to stari povijesni grb, znači da nema doticaja s ustaštvom, niti je bila namjera', rekao je Gudić i dodao kako je i u katedrali sv. Marka u Zagrebu grb na kojem je prvo bijelo polje.

Spomen-ploča poginulim hrvatskim braniteljima u splitskome gradskom kotaru Pujankama postavljena je prije tjedan dana, rekao je Gudić i dodao kako imaju dokumente po kojima je grad odobrio postavljanje spomen-ploče poginulim hrvatskim braniteljima.

Ured splitskoga gradonačelnika, pozivajući se na Gudićeve današnje medijske istupe u vezi sa spomen-pločom na Pujankama, priopćio je kasno popodne da je izostala procedura za postavljanje toga spomen-obilježja.

Kako navodi gradonačelnikov ured, za postavljanje spomen-obilježja na javnim gradskim površinama propisana je procedura o načinu, uvjetima i kriterijima koje je potrebno ispuniti, pa tako i za spomenik poginulim hrvatskim braniteljima.

Procedura uključuje da pokretač inicijative pošalje zahtjev Komisiji za imena ulica, trgova i za spomenike. Ta komisija utvrđuje prijedlog i dostavlja ga splitskome Gradskom vijeću radi donošenja odluke o postavljanju spomenika (spomen-obilježja i sl.), objašnjava se u priopćenju iz ureda gradonačelnika.

'Kako je prilikom postavljanja spomen-ploče na Pujankama spomenuta procedura izostala, gradske službe bile su dužne o tome izvijestiti inicijatora - Gradski kotar Pujanke, te ga uputiti na zakonom propisanu proceduru', ističe se u priopćenju i dodaje kako nije riječ o namjeri uklanjanja spomenika ni o 'udaru' na branitelje i obitelji poginulih hrvatskih branitelja, kako to iznosi predsjednik Gradskog kotara Pujanki. U priopćenju također stoji kako ne znaju kako bi pozivanje na poštovanje zakonske procedure i pravnih propisa 'moglo dovesti do omalovažavanja bilo koga, ponajmanje hrvatskih branitelja i njihovih obitelji'.

Ured gradonačelnika pozvao je da se ta proceduralna pogreška riješi bez nepotrebnog podizanja tenzija kako bi se na primjeren način odala počast poginulim braniteljima.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!