BANDIĆ SVE ZAKUHAO

Hasanbegović i Rada Borić se posvađali oko roda i spola, srušen kvorum

28.09.2017 u 14:43

Bionic
Reading

Prijedlog strategije Grada Zagreba do 2020. godine, strateški dokument od 250 stranica, bio je prva točka dnevnog reda Skupštine Grada Zagreba koja je naprasno prekinuta nešto prije 14 sati zbog nedostatka kvoruma. U raspravi, u trenutku kad je za govornicu izašla Bruna Esih (Neovisni za Hrvatsku), u Skupštini se nalazilo tek 26 od 51 zastupnika. Kad je to primijetilo troje zastupnika kluba Lijevi blok, odlučili su napustiti sjednicu i srušiti kvorum. Sjednica nakon sat vremena nastavljena, a strategija usvojena

Naime nakon tri sata rasprave u kojoj se kritiziralo i obranilo strategiju za govornicu je izašla Rada Borić (Nova ljevica) i upozorila da je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u 'pet do 12' predložio izmjene prijedloga spomenute strategije na način da je iz njega izbacio rodnu ravnopravnost.

Svi oblici pojma rod izbrisani su gumicom preko noći i zamijenjeni pojmom spol te je rasprava o strateškom dokumentu otišla dalje od strateških projekata, vode, kanalizacije i vizije Zagreba u narednih pet godina. Uslijedio je potom verbalni obračun 'ekstremno desnih' i 'radikalno lijevih', a u pisanom obrazloženju zašto je izbacio termin rod, Bandić, koji nije prisustvovao raspravi, naveo je da se radi o terminološkom usklađivanju pojmova s Ustavom i Zakonom o ravnopravnosti spolova.

  • +12
Sjednica Gradske skupštine o Prostornom planu Grada Zagreba Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

Borić je pak smatrala da je riječ o Bandićevu dodvoravanju ekstremnoj desnici koja provodi kampanju protiv pojma rod.

'Kampanju provodi grupa vjerskih fundamentalista koji u Hrvatskoj već mjesecima pokušavaju nametnuti vjerski pristup umjesto znanstvenog pristupa u razvoju javnih politika.

I dok su tu bitku fundamentalisti već izgubili u Europskoj uniji, koja je ratificirala Istanbulsku konvenciju, a gube je i u Hrvatskoj jer se očekuje ratifikacija te konvencije i u Hrvatskom saboru, bitka protiv rodne terminologije im prolazi jedino kod gradonačelnika Bandića', kazala je Borić.

Iako nikoga nije prozvala imenom, za repliku se javio Krešimir Kartelo (Neovisni za Hrvatsku) te je pozdravio odluku gradonačelnika, a nakon njega je za govornicu izašao i Zlatko Hasanbegović.

'Podupiremo zaključak razvojne strategije. Netko nestrpljiv u stručnim službama se zaigrao pa je u strategiju pokušao uvrstiti i pojmove rodne ideologije i u dokument podvaliti niz besmislica. U ovoj Skupštini sjedi pet zastupnika iz stranke Neovisni za Hrvatsku i mi nećemo prihvatiti pokušaj penetracije rodne ideologije u dokumente Grada Zagreba. Dok mi ovdje sjedimo, ideološka kolonizacija rodne ideologije neće proći u bilo kojem obliku. Osobo Borić – No pasaran!', poručio je Hasanbegović i dodao zastupnici Nove ljevice da to prvo provede kroz Sabor i da tek onda mogu raspravljati u Skupštini.

Na izrečeno replicirala je Borić kazavši kako je vidljivo da se Bandića ponovno ucjenjuje.

'Zabrinjavajuće je da se ovdje preko noći nešto pokušava švercati. Sutra će tako iz dokumenata nestati i nacionalne manjine. Ako nas već vraćate u feudalizam, nemojte nas vraćati u srednji vijek', kazala je Borić i podsjetila da se pojam roda koristio u strategijama i akcijskim planovima prijašnjih godina.

'Dovoljno je pogledati izvješće Povjerenstva za ravnopravnost spolova Grada za 2016. potpisano od predsjednice Povjerenstva Margarete Mađerić (HDZ)', podsjetila je Borić.

No to Hasanbegovića nije posebno dojmilo, već je poručio kako su ti dokumenti za njegovu stranku irelevantni jer je ovo 2017. godina, u kojoj oni čine većinu u Skupštini.

Tomislav Tomašević (Zagreb je naš!) izrazio je zadovoljstvo time da je Hasanbegović odlučio govoriti o nečem što nije skidanje ploča, ali i nezadovoljstvo zato što je izmjena u ruke zastupnika stigla dan prije sjednice.

'Jasno je da se radi o Bandićevu pogodovanju Neovisnima za Hrvatsku. Mene zanima stav HDZ-a koji je na Vladi usvojio Nacionalnu strategiju zaštite od nasilja u obitelji za razdoblje od 2017. do 2020. godine, u kojoj se koriste pojmovi poput rodna ideologija. Kako to može proći na nacionalnoj razini, a ne može na lokalnoj?, upitao se Tomašević.

No odgovor nije dobio. HDZ je šutio, a potom je za govornicu izašla Esih, nakon čega je srušen kvorum i sjednica je prekinuta.

U pauzi sjednice Andrija Mikulić (HDZ), predsjednik Skupštine, kazao je kako je napuštanje sjednice od članova kluba Nove ljevice neozbiljno i upitao se ako su izašli - hoće li i vratiti naknadu koju su dobili.

'HDZ će podržati prijedlog strategije, a uvijek će biti nezadovoljnih zato što u njoj nečega nema', kazao je Mikulić.

U nastavku sjednice Anka Mrak Taritaš predložila je da Bandić točku povuče s dnevnog reda i doradi je, ali ideja nije zaživjela i strategija je zajedno s gradonačelnikovom izmjenom s 26 glasova 'za' i 19 'protiv' usvojena.