vrEMENSKA PROGNOZA

Sunčano uz naoblaku, na Jadranu nešto drukčija slika; HAK: Ne krećite na put bez zimske opreme

05.12.2020 u 07:59

Bionic
Reading

U Hrvatskoj će u subotu prevladavati djelomice sunčano vrijeme uz promjenljivu naoblaku, a uglavnom na Jadranu i područjima uz njega mjestimice s kišom, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ).

Ujutro u unutrašnjosti ponegdje će biti magle. Vjetar će puhati slab i umjeren južni i jugoistočni, na istoku i u gorju s jakim udarima.

Na Jadranu će biti vjetrovito uz jako i olujno jugo.

Najviša dnevna temperatura na kopnu uglavnom će biti od 8 do 13, a na Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije od 13 do 17 Celzijevih stupnjeva.

Istočna Hrvatska

Većinom sunčano, u noći i ujutro uz umjerenu naoblaku, a lokalno i maglu, uglavnom u Posavini. Puhat će uglavnom umjeren jugoistočni vjetar, osobito na krajnjem istoku područja. Najniža temperatura zraka od 0 do 3, a najviša oko 12 °C.

Središnja Hrvatska

Djelomice sunčano s promjenljivom naoblakom, u noći i ujutro s maglom koja se ponegdje može zadržati i dio prijepodneva, osobito na širem karlovačkom području. Vjetar slab i umjeren jugoistočni. Najniža temperatura zraka od -2 do 0, a najviša od 8 do 10 °C.

  • +3
Vremenska prognoza Izvor: Screenshot / Autor: DHMZ

Gorski kotar i Lika

Djelomice sunčano s povremeno povećanom naoblakom, u noći i ujutro mjestimice s maglom, osobito po kotlinama. Lokalno malo kiše, ponajprije u Gorskom kotaru. Puhat će umjeren južni i jugoistočni vjetar, u najvišim predjelima s jakim udarima. Najniža temperatura zraka od -3 do 1, a najviša od 5 u Gorskom kotaru do 11 °C u Lici.

  • +4
Snijeg uz Mrežnicu Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Istra

Umjereno do pretežno oblačno, mjestimice uz moguću slabu kišu, krajem dana i u noći jače naoblačenje. Puhat će pojačano do jako, ponegdje vrlo jako jugo s olujnim udarima. More će biti umjereno valovito do valovito, mjestimice jače valovito. Najniža jutarnja temperatura zraka bit će između 6 i 11, u unutrašnjosti Istre između 4 i 8 °C. Najviša dnevna temperatura zraka bit će između 11 i 16 °C.

Sjeverni Jadran

Promjenljivo oblačno sa sunčanim razdobljima, povremeno s kišom, osobito u Istri te na riječkom području. Bit će vjetrovito uz jako i olujno jugo! Najniža temperatura zraka od 6 u unutrašnjosti Istre do 12 na otocima, a najviša između 12 i 16 °C.

Dalmacija

Promjenljivo oblačno, povremeno s kišom, a sunčana razdoblja izgledna su uglavnom na sjevernom dijelu. Vjetrovito uz jako i olujno jugo! Najniža temperatura zraka od 11 do 14, u unutrašnjosti oko 6, a najviša između 13 i 17 °C.

Kolnici su mokri ili vlažni i skliski u većem dijelu zemlje, magla smanjuje vidljivost na cestama u unutrašnjosti, a moguća je i poledica, upozoravaju u subotu iz Hrvatskog autokluba te vozače pozivaju da na put ne kreću bez zimske opreme.

  • +14
Splićani i Dubrovčani ispijali kave za van na terasama zatvorenih kafića Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

HAK: Kolnici su mokri ili vlažni i skliski, magla smanjuje vidljivost na cestama u unutrašnjosti

Jak vjetar puše na dionici autoceste A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i tunela Tuhobić, a vozi se uz ograničenje brzine.

Zbog odrona, vozi se jednim trakom, naizmjence, na Jadranskoj magistrali (DC8) u mjestu Ruskamen kod Omiša te na DC70 kod mjesta Gata.

Otežan je promet zbog vode na kolniku na državnoj cesti Šestanovac-Ravča-Mali Prolog između Dragljana i Dubrave.

  • +117
Snijeg je prije nekoliko dana zabijelio Hrvatsku Izvor: Pixsell / Autor: Nel Pavletić

Zbog zimskih uvjeta za sav promet zatvorene su državna cesta Sv. Rok-Mali Alan te županijske ceste Sušanj-Štirovača i Dobroselo-Mazin-Bruvno.

Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta u prekidu je trajektna linija Lopar-Valbiska, Brestova-Porozina, katamaranske linije Ubli -Vela Luka-Hvar-Split , Vis-Split, Korčula-Hvar-Split, Novalja-Rab-Rijeka i Mali Lošinj-Cres-Rijeka te brodske linije Zadar-Preko i Mali Lošinj-Unije-Susak.

Katamaran na liniji Ist - Zapuntel - Brgulje - Molat - Zadar, s polaskom iz luke Kosirača (umjesto Široke) plovi u 6 sati, bez pristajanja u luke Brgulje i Molat.

Željeznički putnički prijevoz teče uglavnom redovito.

Stožer civilne zaštite RH donio je odluku kojom se privremeno zabranjuje, odnosno ograničava prelazak osoba preko svih graničnih prijelaza. Odluka je stupila na snagu 1. prosinca, a traje do 15. prosinca 2020. godine.