dopuna zakona

Suverenisti imaju prijedlog: Neka Dan Oca domovine Ante Starčevića bude novi spomendan

28.02.2023 u 11:39

Bionic
Reading

Klub zastupnika Hrvatskih suverenista poslao je u saborsku proceduru dopunu Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima u Hrvatskoj kojom predlažu da se 23. svibnja, datum rođenja Ante Starčevića, obilježava kao spomendan

"Dan Oca domovine Ante Starčevića obilježavao bi se u znak sjećanja na njegov doprinos hrvatskoj politici, kulturi kao i svevremenskim vrijednostima za koje se zalagao", rekao je zastupnik Marko Milanović Litre u srijedu na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru.

Na dan sjećanja na Antu Starčevića podsjetili bi i slavili njegov doprinos hrvatskom narodu i njegovim idejama o demokraciji, nacionalnoj suverenosti te važnosti kulture i jezika, istaknuo je.

Milanović Litre podsjetio je pritom da se bliži 200. obljetnici rođenja Ante Starčevića te je razočaravajućim ocijenio to što Vlada nije posvetila dovoljno pozornosti tom velikom jubileju.

Ante Starčević je bio i ostao najutjecajniji hrvatski političar, bio je vizionar, književnik, nacionalist i predvodnik ideje hrvatske samostalnosti, neizmjerni su Starčevićevi doprinosi hrvatskoj kulturi, jeziku, identitetu i suverenitetu. Od mladosti je bio privržen ideji hrvatske narodne samobitnosti i državne nezavisnosti, a u sveslavenstvu, jugoslavenstvu i srpstvu vidio je pogibelj za hrvatski narod pa im se suprotstavljao u mnogim javnim izlaganjima, raspravama i člancima, rekao je.

Milanović Litre najavio je također okrugli stol u organizaciji Kluba Hrvatskih suverenista u Saboru na 200. obljetnicu Starčevićevog rođenja na kojem će znanstvenici, stručnjaci i javne osobe razgovarati o Starčevićevoj ostavštini i utjecaju na hrvatsko društvo.