MIANMAR

Suu Kyi moguća kandidatkinja na izborima

13.11.2011 u 10:35

Bionic
Reading

Oporbena mianmarska čelnica Aung San Suu Kyi će se vjerojatno kandidirati na djelomičnim izborima koji bi se trebali održati sljedećih mjeseci, rekao je u subotu jedan glasnogovornik njezine raspuštene stranke koja je bojkotirala sporne izbore u studenom 2010., prenosi AFP

Nacionalna liga za demokraciju (NLD) će se "vjerojatno registrirati i Suu Kyi će sudjelovati na sljedećim djelomičnim izborima", rekao je Nyan Win. Središnji odbor NLD-a se treba sastati u Yangonu u vezi odluke o registraciji, godinu i pol nakon što ju je hunta raspustila. Prema visokim dužnosnicima stranke članovi će se izjasniti za registriranje.

Povratak Nacionalne lige za demokraciju je omogućen nedavnom promjenom zakona o političkim strankama. Djelomični izbori, čiji datum održavanja još nije određen, održat će se za 40 mjesta u donjem i gornjem domu parlamenta koji zajedno imaju 664 zastupnika.

Prema izvorima njezine stranke, dobitnica Nobelove nagrade za mir, puštena iz kućnog pritvora u kojemu je provela ukupno 15 godina s kratkim prekidima od 1989. godine, mogla bi se kandidirati u okrugu predgrađa Yangona.

Nova vlada je također pokrenula dijalog sa Suu Kyi i navela da je spremna na suradnju s Nacionalnom ligom za demokraciju ako se ona ponovo registrira.