VISOKA NAPETOST

Sutra sudbonosni prvi sastanak Merkel i Trumpa u Washingtonu

13.03.2017 u 12:12

Bionic
Reading

U utorak 14. ožujka u Washingtonu će se prvi put sastati američki predsjednik Donald Trump i njemačka kancelarka Angela Merkel. Trump je Merkel svojedobno optužio da je ‘uništila Njemačku’ svojom izbjegličkom politikom, dok je Merkel održala Trumpu lekciju o demokratskim vrijednostima u prvom javnom očitovanju nakon njegove pobjede na predsjedničkim izborima, tako da mnogi promatrači očekuju susret dvoje lidera u atmosferi visoke napetosti

Najmoćnija liderica Europe i novi američki predsjednik nemaju baš dobre temelje za dobru i konstruktivnu suradnju. Donald Trump u predsjedničkoj je kampanji više puta negativno govorio o Angeli Merkel, čak je optužujući da je ‘uništila Njemačku’ svojom odlukom da primi izbjeglice iz Sirije i drugih zemalja te izražavajući svoje oduševljenje mogućnošću raspada Europske unije. S druge strane, Merkel je Trumpu u prvom telefonskom razgovoru nakon što se bivša zvijezda reality showa uselila u Bijelu kuću objašnjavala Ženevsku konvenciju, a i javna je tajna to da vodeći političari u službenom Berlinu, uključujući samu kancelarku, nemaju baš dobro mišljenje o novom američkom lideru. To što su Merkel i Barack Obama imali iznimno bliske odnose također ne pomaže jer je Trump svojeg prethodnika nedavno na Twitteru bez ikakvih dokaza optužio da ga je dao prisluškivati te opisao kao ‘lošeg i bolesnog čovjeka’.

Stoga će biti iznimno zanimljiv prvi susret licem u lice dvoje lidera koji ne samo da njeguju posve suprotne političke stilove, nego i imaju poprilično suprotstavljene vrijednosti. Prema informacijama koje su iz Kanzleramta iscurile u Der Spiegel, Merkel planira Trumpa upozoriti na to da bi uvođenje carina na europske proizvode koji se izvoze u SAD bila velika pogreška te da njegovi planovi krše gospodarski sporazum između SAD-a i Njemačke, kao i pravila Svjetske trgovinske organizacije (WTO).

Ako se Trump ipak odluči na protekcionističku poreznu politiku, vlada u Berlinu već je pripremila niz protumjera, što znači da bi, ako Trump i Merkel ne postignu minimalno suglasje, uskoro mogao eskalirati trgovinski rat između SAD-a i najjače europske ekonomije, a time i Europske unije.

Ipak, interes Angele Merkel nije započeti diplomatski i ekonomski rat između Njemačke i SAD-a, pa se očekuje da će njemačka kancelarka pokušati uspostaviti konstruktivan odnos s predsjednikom Trumpom.

Izvori iz Bijele kuće poručuju da će Trump inzistirati na tome da Njemačka poveća svoj budžet za obranu u skladu s pravilima NATO-a, ali i šalju pomirljive signale anonimnim izjavama poput one da je američki predsjednik ‘impresioniran liderskim kvalitetama njemačke kancelarke’. Također, Trump želi od Merkel detaljno čuti njezino mišljenje o ukrajinskoj krizi te njezina iskustva u odnosima s Rusijom Vladimira Putina.

Mnogi se pitaju i kako će funkcionirati osobni odnos dvoje lidera jer je poznato to da Merkel baš i ne podnosi mačo muškarce, a Trump se vidi i ponaša isključivo tako. Merkel svoj posjet Washingtonu gleda kao na ekspediciju tijekom koje želi saznati što Trump zapravo želi.

Isti dan će se pak u Berlinu sastati njemački ministar financija Wolfgang Schäuble i njegov američki kolega Steven Mnuchin te razgovarati o ekonomskim odnosima Njemačke i SAD-a.

Tako se utorak 14. ožujka ispostavlja kao Dan D u odnosima ovih dviju moćnih država, nakon čega će biti jasno mogu li i kako SAD i Njemačka surađivati tijekom mandata Donalda Trumpa.