ŠTEDNJA NA HRT-U

Sutlić sebi smanjio plaću za 6.000 kuna

Vanja Sutlić

Vanja Sutlić

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Bruno Konjević

Nakon povratka s godišnjih odmora, saznaje Slobodna, oko tri tisuće i 650 djelatnika HRT-a (Radio, Televizija, Glazbena proizvodnja) očekuje značajno smanjenje plaća. Ne zna se točno kada će HRT-ovcima uslijediti novi udar na plaće, ali uprava TV kuće najavljuje ozbiljnu štednju nedugo nakon tvrdnji premijerke Jadranke Kosor da pojedina javna poduzeća nisu dovoljno smanjila potrošnju

Rukovodstvo HRT-a predložit će sindikatima na HRT-u smanjenje plaća i honorara od 10 posto. Kao znak dobre volje uprava je već rukovoditeljima smanjila plaće između tri i 15 posto, a glavni ravnatelj HRT-a Vanja Sutlić, pritisnut iz Vlade, sam je sebi skresao primanja za čak šest tisuća kuna - sa 22 tisuće na 16 tisuća, piše Slobodna Dalmacija

Računovodstvo Televizije već je dobilo naloge za smanjenje plaća rukovodstvu, a 'kresanje' primanja ostalih djelatnika uslijedit će nakon očitovanja sindikata.

'Istina, pregovarat će se o smanjenju plaća na razini cjelokupnoga HRT-a od deset posto, ali konkretnije informacije sada nemam. Razgovori sa sindikatima tek počinju', rekao je predstavnik HRT-a za odnose s javnošću Janos Roemer

Željko Valčić, prvi čovjek Sindikata novinara HRT-a, kaže da je iznenađen što je informacija o mogućem korigiranju plaća već došla u medije, a da pregovori praktički nisu ni otpočeli.

'Svima vjerojatno idu na živce priče o smanjenju plaća. Znamo da se mora pregovarati, ali zašto bi itko pristao na smanjenje plaća zbog tuđe nesposobnosti u poslovanju. Nama plaće nisu rasle sedam godina, Vlada nam je uzela četiri posto, a sada nam žele uzeti još i dodatnih 10 posto', kaže Valčić.

Iako je Jadranka Kosor zaprijetila da će intervencijama preko nadzornih odbora tvrtki u državnom vlasništvu i direktnim smjenana 'kazniti' neposlušna poslovodstva, priča s HRT-om ipak je malo drukčija.

Naime, javna televizija nema Nadzorni odbor (sukladno Zakonu o HRT-u), a slabu kontrolu obavlja Programsko vijeće HRT-a koje se ne može previše petljati u poslovanje Televizije. Vlada ne bi smjela (barem tako Zakon nalaže) utjecati na poslovnu i programsku politiku HRT-a, ali može preko Sabora i Odbora za medije itekako utjecati na HRT. Sabor bira i uskoro četvero novih članova Vijeća HRT-a pa većina okupljena oko HDZ-a i na taj način može utjecati na javnu televiziju.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi