PISMO EUROPSKOJ FEDERACIJI NOVINARA

Sutlić: Krivo ste informirani

06.11.2009 u 19:02

Bionic
Reading

Glavni ravnatelj HRT-a Vanja Sutlić u pismu predsjedniku Europske federacije novinara (EFJ) Arneu Koenigu istaknuo je kako su u Federaciji 'pogrešno informirani' o nedavnim događajima na HRT-u

'Cijenimo Vašu brigu za stanje na HRT-u i u hrvatskim medijima općenito, ali slobodni smo obavijestiti Vas da prema svemu napisanom zaključujemo da ste pogrešno informirani', naveo je glavni ravnatelj Sutlić, odgovarajući na pismo EFJ-a u kojem Federacija podupire Hrvatsko novinarsko društvo (HND) u osudi ravnateljeva ponašanja i upletanja u uređivačku politiku, te u zaštiti četvoro novinara izloženih prijetnjama otkazom.

Sutlić u odgovoru objašnjava kako je 'upozorenje prema četvoro zaposlenika HRT-a upućeno zbog njihovog direktnog kršenja propisa iz područja radnog prava, zato što - nakon što su imali saznanja o eventualnom neprimjerenom postupanju svoga nadređenoga - nisu o tome odmah obavijestili nadležne osobe prema utvrđenoj proceduri. Umjesto toga šutjeli su 20 mjeseci, da bi svoje optužbe objavili u drugom mediju, čime su HRT-u, kao svome poslodavcu, nanijeli veliku štetu', ističe glavni ravnatelj HRT-a.

Pri tom navodi kako je 'sloboda izražavanja i javnog istupanja ograničena radi zaštite ugleda i prava drugih i prema članku 10. Konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda Vijeća Europe i prema Zakonu o medijima u Republici Hrvatskoj, koji je usklađen s europskim propisima i praksom'.

Sutlić kaže i da sadržaj izjava (četvoro zaposlenika HRT-a) nije bio predmet upućenih upozorenja, niti je on, kao glavni ravnatelj HRT-a, osobno inicirao postupak ili u njemu sudjelovao.

U vezi s emisijom novinara Aleksandra Stankovića glavni ravnatelj HRT-a je napomenuo kako je dužnost urednika i direktora programa osigurati jasnu osudu nečijeg govora mržnje, što je Stanković propustio učiniti.

Sutlić je izvijestio i da je, zbog govora mržnje u toj emisiji, Vijeće za elektroničke medije podnijelo kaznenu prijavu protiv HRT-a i glavnog ravnatelja, pa je pozvao Europsku federaciju novinara da se pismom obrati i Vijeću.

Sutlić navodi i kako je nemoguće preciznije odgovoriti na opće tvrdnje da se 'glavni ravnatelj u više navrata upletao u uređivačku politiku', te naglašava da na izvršnoj razini ni u kojem slučaju ne ulazi u ovlasti programskog vodstva, no da mora reagirati kada treba zaštititi zakonitost HRT-ova rada, što mu je jedna od glavnih obveza, prema odredbama Zakona o HRT-u.

Nakraju napominje kako su u Europskoj federaciji novinara, namjerno ili slučajno, zavedeni informacijom da tekst, na kojem vjerojatno temelje svoje reagiranje, podržava 120 novinara HRT-a.

'Takva je teza plasirana i u Hrvatskoj, na temelju potpisa 80-tak sudionika sastanka novinarskog društva, od kojih mnogi i nisu novinari. Međutim, njihov potpis na popisu sudionika još uvijek ne znači da se slažu i sa svime izrečenim na sastanku, na što su neki od potpisanih već i upozorili', navodi Sutlić. Na kraju ističe da HRT za sve informacije stoji na raspolaganju Europskoj federaciji novinara.