ZNANOST I VISOKO OBRAZOVANJE

'Sustav treba provjetravanje, a Zakon to ne donosi'

08.02.2013 u 14:04

Bionic
Reading

Ukidanje obveze napredovanja na radnim mjestima čime se znanstvenicima i sveučilišnim nastavnicima omogućuje izbor razvoja karijere bio je najsporniji detalj izmjena i dopuna zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju članovima saborskog Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu koji je sa sedam glasova za, četiri protiv i jednim suzdržanim zakon uputio u prvo saborsko čitanje uz napomenu da ga valja unaprijediti upravo u tom segmentu

Gvozden Flego (SDP), koji je prilikom glasovanja bio suzdržan, mišljenja je da se na ovaj način omogućuje da netko ostane docent desetak godina što nikako nije dobro.

'U Saboru imamo četiri redovita profesora i jednog akademika i svi se slažu da to nije dobro. Ove izmjene zakona izazvat će gužvu u akademskoj zajednici', kazao je Flego.

Smatra, također, ako se ukida obaveza napredovanja i to ostavlja na izbor, to bi trebalo biti u kombinaciji s reizborom.

'Izmjene zakona napredovale su u odnosu na prvu varijantu u nekoliko koraka, ali to nije dovoljno', smatra Flego.

Željko Reiner
(HDZ) razočaran je jer očekivao više nakon rasprava koje su se vodile prije slanja materijala u Vladu.

'Doći će do promjena, ali one nisu onakve kakve sustav treba, a on treba provjetravanje. Pitanje napredovanja nije riješeno, financiranje je potpuno nejasno, a ono je jedan od najvećih problema', smatra Reiner.

Željko Jovanović
, ministar znanosti, obrazovanja i sporta objasnio je kako ukidanje obaveze napredovanja ne znači i ukidanje reizbora i dodao da su ove izmjene vatrogasna mjera kojim se gase akutni problemi u znanosti i visokom obrazovanju.