proslava vatrogasne zajednice

Susret u Lisinskom; Plenković bocnuo Milanovića: Ništa od Nove Bile, a?

20.12.2021 u 23:57

Bionic
Reading

U Zagrebu je održana svečana proslava 145. godišnjice Hrvatske vatrogasne jedinice u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski, na kojoj su bili predsjednik Zoran Milanović i predsjednik Vlade Andrej Plenković. Njih dvojica se na početku svečanosti nisu pozdravili kako je to uobičajeno kada su odnosi normalni, ali su razmijenili nekoliko riječi, što su kamere i zabilježile Nove TV

Naime, kada je na ceremoniju stigao predsjednik Milanović, Plenković je već bio u dvorani. Prilikom rukovanja, dok je Milanović prolazio do svog mjesta, Plenković je stigao i da ga bocne pitanjem "Ništa od Nove Bile, a?". Dobio je odgovor "Ne, i da sam išao, vratio bih se", a Plenković je na to poentirao kazavši: "Pitanje je". Snimku susreta dva predsjednika možete pogledati na Dnevnik.hr.

Plenković je očito aludirao na događaje vezane uz otkazani put Zorana Milanovića Bosni i Hercegovini.

Milanović je u nedjelju trebalo da posjeti BiH, prilikom čega bi otišao u Novu Bilu na obilježavanje 28. godišnjice Bijelog puta za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu. Međutim, posjet je otkazana jer navodno nisu bili ispunjeni sigurnosni razlozi.

Hrvatska vatrogasna zajednica u ponedjeljak je obilježila 145. obljetnicu postojanja te su na svečanosti tim povodom dodijeljene plakete zaslužnima, a državni je vrh, čestitajući na obljetnici, istaknuo važnost nove organizacije vatrogastva koje je postalo dijelom državne uprave.

Plenković o odnosu s Milanovićem Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletic / Pixsell

Predsjednik Republike Zoran Milanović istaknuo je da nema pozitivnije, ali i opasnije ljudske djelatnosti od vatrogastva te pohvalio integraciju vatrogastva u državnu upravu kroz osnivanje Državnog ureda za vatrogastvo.

"Možda smo to trebali napraviti i ranije. To je dobar potez", rekao je.

Naveo je i da je u Hrvatskoj sveukupno oko 1800 dobrovoljnih vatrogasnih društava s kojima se, kako je rekao, često i nepravedno zbijaju šale te da to govore oni koji o tome ništa ne znaju.

  • +22
Obilježavanje 145. obljetnice Hrvatske vatrogasne zajednice Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletic/PIXSELL

"Hrvatska ima nešto više od 400 općina i stalno su na meti upravno-pravnih i koncepcijskih dušebrižnika koji kažu da ih ima previše. Zašto ne kažu da ima previše dobrovoljnih društava? Nema ih previše kao što nema previše ni općina. Dobrovoljna vatrogasna društva potrebna su kao što su i općine potrebne", dodao je.

Premijer Andrej Plenković zahvalio je svim vatrogascima na humanosti i zahtjevnom, odgovornom i važnom poslu koji obavljaju te naglasio, citirajući slogan vatrogastva "Vatru gasi, brata spasi", da vatrogasce krase zajedništvo, nesebičnost i požrtvovnost.

"Vatrogastvo je važna i plemenita aktivnost, izrazito društveno korisna, aktivnost koja objedinjuje. Često kad idem kroz Hrvatsku, pogotovo u ruralnim sredinama, imam dojam da su dobrovoljna vatrogasna društva, uz možda nogometne klubove i lovačka društva, najbitnije institucije koje mogu postojati, koje vežu ljude od najmlađih dana", rekao je.