stranka Centar podržala prosvjed

Puljak: Poduzetnici se osjećaju kao građani drugog reda, a jedino što žele su jednaka pravila za sve

02.02.2021 u 11:41

Bionic
Reading

Supredsjednice Centra i saborske zastupnice Dalija Orešković i Marijana Puljak izjavile su u utorak kako podražvaju najavljeni prosvjed poduzetnika koji su zatvoreni zbog epidemioloških mjera te su pozvale građane da ih podrže i izvrše pritisak na Vladu

"Poduzetnici se danas osjećaju građanima drugog reda, a jedino što žele su jednaka pravila za sve", rekla je Puljak novinarima na Trgu bana Josipa Jelačića.

Ovdje smo došli, dodala je, da izrazimo podršku njihovu prosvjedu sutra, a i da pozovemo građane da izvrše pritisak na sve institucije, na Vladu, na sva ministarstva na način da ugostiteljima omoguće isto ono što omogućavaju i trgovačkim centrima, benzinskim stanicama, lancima pekara i kioscima. Ugostitelji imaju pravo na rad.

Ustvrdila je kako ova Vlada poduzetništvo smatra grijehom te da takvu atmosferu širi i u javnosti.

"Svaki radnik u ministarstvu, na fakultetu, sestra u bolnici, IT-jevac, raznosač pizze... ima više radnog iskustva nego predsjednik Vlade koji se isključivo penjao po stranačkoj ljestvici, isključivo radio unutar HDZ-a bez dana radnog iskustva van HDZ-a, a danas se smije i omalovažava poduzetnike koji se bore za ukidanje članarina u Hrvatskoj gospodarskoj komori", naglasila je Puljak.

Predložile su kompenzacijske mjere u iznosu od 50 posto prometa prošle godine te smanjenje PDV-a ugostiteljima i svim onim granama koje su morale biti zatvorene.

"Odakle će se namaknuti sredstva? Pa neka Vlada izvoli raditi na uštedama, smanjenju županija, smanjenju gradova i općina, smanjenju izmišljenih političkih funkcija, smanjenju dotacija državnim gubitašima", ustvrdila je Puljak.

Supredsjednica Orešković naglasila je kako traže od Vlade da omogući svima onima koji imaju teretane da žive od svoga rada.

"Da nam je netko prije godinu dana rekao da će ljudi koji pokušavaju otvoriti teretane i vježbati, biti tretirani kao zadnji kriminalci, a istovremeno se održavaju raznorazni ilegalni tulumi, od bolnica do Slavonske 9, na koje nitko nije reagirao, da će biti protuzakonito vježbati, a istovremeno se može plivati i organizirati kojekakve tulume čak i u toplicama, ne bismo vjerovali", naglasila je Orešković.

Smatra kako je sva pravna sigurnost u državi nestala zato što se ovom krizom i državom upravlja bez ikakvih znanstvenih uporišta prilikom donošenja odluka o epidemiološkim mjerama.

"Pozivamo građane da stanu uz bok i da se pridruže pritisku koje radi malo i srednje poduzetništvo i da od Vlade traže da uvedu jasna, ravnopravna pravila koja podjednako vrijede za sve", poručila je Orešković.

Na pitanje smatraju li da je zakonito uhićenje vlasnika teretane koji je jučer otvorio svoj objekt, Orešković kaže da ako se ta situacija može podvesti pod neku zakonsku odredbu da je to onda samo dokaz da su hrvatski zakoni postali teatar apsurda.

"Istovremeno je jučer donesena i odluka Visokog upravnog suda u slučaju Milana Bandića, koji je protivno odredbama zakona primio 24 milijuna kuna donacija nakon što je bila gotova predsjednička kampanja. U kakvoj mi to državi živimo, Milan Bandić je sasvim eskulpiran od svake odgovornosti, a lopina je čovjek koji je pokušao otvoriti vlastitu teretanu da živi od svog rada", rekla je Orešković.

To pravna država nije, dodala je.

Na pitanje je li odluka Visokog upravnog suda zapravo eutanazirala Povjerenstvo za sukob interesa, Orešković kaže da je Povjerenstvo eutanazirano onoga trenutka kada je Ustavni sud donio odluku u slučaju Tomislava Karamarka. Ovo sve ostalo je domino efekt. Povjerenstvo kao institucija više kao da i ne postoji, po snazi i ulozi koju bi trebao imati u demokratskom sustavu, istaknula je Orešković.