vrEMENSKA PROGNOZA

Sunčana nedjelja idealna je za odlazak u prirodu, evo na što ipak treba pripaziti

28.06.2020 u 07:43

Bionic
Reading

U nedjelju će u Hrvatskoj biti pretežno sunčano, vruće i sparno. Idealno za odlazak u prirodu, iako treba pripaziti na visoke temperature i mjestimične pljuskove. U unutrašnjosti se očekuje ponegdje umjeren dnevni razvoj oblaka uz mogućnost za poneki izolirani pljusak s grmljavinom, osobito nad gorjem i na istoku zemlje. Vjetar slab, poslijepodne mjestimice i umjeren jugozapadni, a na Jadranu i sjeverozapadni. Najviša dnevna temperatura između 29 i 34 °C.

Prognoza za Zagreb je sunčano i vruće te sparno. Poslijepodne slab do umjeren razvoj oblaka uz vrlo malu mogućnost za poneki pljusak na širem gradskom području. Vjetar većinom slab. Najviša dnevna temperatura od 32 do 34 °C, najavljuje Državni hidrometeorološki zaovd (DHMZ).

Vrijeme će u Hrvatskoj i dalje biti pod utjecajem polja malo povišenog tlaka zraka uz daljnje pritjecanje toplog zraka po visini. U takvim će okolnostima pretežno sunčano i vruće sutra biti u Slavoniji i Baranji, gdje će nakon toplog jutra najviša dnevna temperatura biti oko 33°C. Uz umjeren dnevni razvoj oblaka mjestimice može biti pljuskova i grmljavine, moguće i izraženijih.

Sunčana nedjelja se očekuje i u središnjoj Hrvatskoj uz najvišu temperaturu između 31 i 34°C. Ipak, poslijepodne uz razvoj oblaka nije isključena mogućnost za poneki lokalni pljusak i grmljavinu. I u gorju je moguć poneki popodnevni pljusak, ali je vjerojatnost mala. Inače će prevladavati sunčano.

Na sjevernom Jadranu gotovo vedro. Vjetar će biti slab, a na Jadranu će biti tiho, poslijepodne uz slab jugozapadni vjetar. U gorju jutro razmjerno svježe, a dnevna temperatura uglavnom između 27 i 32°C.

U Dalmaciji sunčano i vruće, poslijepodne uz slab vjetar s mora, uglavnom jugozapadni i zapadni. More mirno ili malo valovito, temperature između 22 i 24°C, dok će poslijepodnevna temperatura zraka biti između 29 i 34°C.

  • +3
Vremenska prognoza Izvor: Screenshot / Autor: DHMZ

Slična temperatura, između 29 i 32°C, bit će i na južnom Jadranu uz sunčano vrijeme, a manje osvježenje može donijeti slab vjetar s mora, prognozira Dunja Plačko-Vršnak za HRT.

Idući tjedan

Početak sljedećeg tjedna donosi pretežno sunčano i vruće vrijeme. Krajem ponedjeljka i u noći na utorak uz jači razvoj oblaka, ponajprije u sjeverozapadnim i sjevernim krajevima, mjestimice će biti kiše i pljuskova s grmljavinom koji lokalno mogu biti izraženiji. Od utorka barem djelomice sunčano, ali ne posve stabilno te malo manje toplo.

Na Jadranu će se zadržati sunčano i vruće uz tople noći, a poneki pljusak moguć je u utorak na sjevernom Jadranu, uglavnom u unutrašnjosti Istre. Puhat će slab do umjeren jugozapadni i sjeverozapadni vjetar, a samo će u noći na utorak na sjevernom dijelu kratkotrajno okrenuti na buru.

Dakle, sljedećih dana uglavnom sunčano i vruće, vrijeme kakvo i dolikuje ljetu.

Biometeorološka prognoza za nedjelju

Biometeorološke prilike će u cijeloj zemlji biti povoljne. Uz sunčano i uglavnom stabilno vrijeme mnogi ljudi će biti dobrog raspoloženja. U najtoplijem dijelu dana treba izbjegavati suvišne napore, a savjetuje se lagana prehrana, dovoljno hidracije te zaštita od UV zračenja.