snažan vjetar

Šumski požari bukte u New Mexicu, progutali već 166 kuća

29.04.2022 u 11:09

Bionic
Reading

Uslijed velike suše u sjevernom dijelu američke savezne države New Mexico buknuli su šumski požari u kojima je izgorjelo 166 kuća, a na stotine domova je ugroženo zbog snažnog vjetra koji širi plamenu stihiju prema planinskim naseljima, izvijestili su u petak lokalni dužnosnici

Na tisuće stanovnika spremno čeka na evakuaciju ukoliko se požari približe naseljima u dolini Mora, 64 kilometra sjeveroistočno od Santa Fea.

"Sutra bi mogao biti još jedan katastrofičan dan", izjavio je zapovjednik snaga za borbu protiv prirodnih katastrofa Carl Schwope.

Radi se o najvećim i najdestruktivnijim požarima koji trenutno haraju jugozapadom SAD-a. Znanstvenici tvrde da su sve rašireniji i ove su godine zbog klimatskih pojava započeli ranije nego inače.

Šerif okruga Mora, Americk Padilla, poručio je stanovnicima, njih oko 10.000, da "spakiraju torbe i da se drže svojih bližnjih" jer naredba za evakuacijom može doći svaki čas.

Suša, koja traje već 25 godina, osušila je debla i grane na samo osam posto vlažnosti, što je manje od drvnog materijala za gradnju kuća.

Dugogodišnja suša je šumovite planine i doline pretvorila u potencijalno bure baruta.

Za sutra su predviđeni vjetrovi s brzinom od 80 kilometara na sat.

"Bit će to vrlo opasan, vatreni dan", kazao je stručnjak za šumske požare Stewart Turner.