RAZOTKRIVEN MISTERIJ

'Šumski dječak' je prevarant iz Nizozemske

21.06.2012 u 15:32

Bionic
Reading

Niti je šumski, niti je dječak – pišu ovih dana njemački mediji o mladiću čiji identitet njemačka policija nije uspjela utvrditi devet mjeseci. Momak koji se pojavio u Berlinu govoreći engleski i tvrdeći da je kao dječačić nakon smrti majke otišao s ocem živjeti izvan civilizacije u nekoj šumi razotkriven je ubrzo nakon što je policija konačno objavila njegovu fotografiju

Riječ je o Robinu van H. iz gradića Hengelo u Nizozemskoj. Ima 20 godina i žive roditelje. Potraga za njim počela je u rujnu 2011. godine nakon što je nestao s prijateljem. Kompanjon se vratio nakon nekoliko dana, kad su potrošili sav novac. Robin van H. Poslao je roditeljima pismo da je u Berlinu i policija je zaključila slučaj jer je imao 20 godina i po zakonu je bio slobodan živjeti gdje želi.

Čak devet mjeseci uspješno je zavitlavao dobronamjernu berlinsku policiju. Govorio je engleski, pri čemu su istražitelji zaključili da mu to vjerojatno nije materinji jezik, predstavljao se kao Ray i jedina informacija koju je još sa sigurnošću 'znao' jest da je rođen 20. lipnja 1994. To je značilo da je maloljetnik i da kao takav uživa posebnu zaštitu. Pritom je uporno odbijao da ga se fotografira i da se ide u medije s njegovom pričom. Odmah po razotkrivanju priznao je svoj identitet.

Jedan njegov prijatelj ispričao je medijima da ni u kom slučaju nije riječ o retardiranom ili zbunjenom čovjeku, ali da je Robin van H. vjerojatno imao osobnih i financijskih problema. Navodno je studirao PR i marketing i sanjao o životu u većem gradu. Navodno je imao i nesređenu obiteljsku situaciju, a prema nekim tvrdnjama prijatelja iz Hengela (valjda se nisu i oni odlučili zafrkavati), uza sve probleme zatrudnjela je djevojka s kojom se upustio u neozbiljnu vezu.

Varanje policije i socijalne službe moglo bi ga koštati oko 30 tisuća eura. Potonja je najavila da će ga tužiti.