kristovo rođenje

Sumorno božićno bdjenje u Betlehemu dok na Gazu padaju bombe

23.12.2023 u 20:38

Bionic
Reading

Palestinski kršćani održali su u subotu božićno bdjenje u Betlehemu u sumornom raspoloženju, pjevanjem himni uz svijeće i molitve za mir u Gazi umjesto uobičajenih slavlja na mjestu gdje vjeruju da je rođen Isus Krist

Betlehem uživa središnje mjesto u kršćanskoj predaji o Isusovu životu, prema kojoj je rođen u štalici jer u svratištu nije bilo mjesta za njegove roditelje, a potom je smješten u najskromniju postelju, jasle za životinje.

I 2000 godina kasnije, hodočasnici hrle na lokaciju te štalice iz predaje u Betlehemskoj crkvi rođenja iz doba Bizanta, gdje su obično na Trgu jaslica radosni božićni prikazi svjetla i drveća.

No ne i ove godine, budući da je u izraelskoj vojnoj kampanji, prema zdravstvenim dužnosnicima u Gazi, enklavi kojom upravlja Hamas, život izgubilo više od 20.000 ljudi. Većinsko palestinsko stanovništvo Betlehema na okupiranoj Zapadnoj obali također je u žalovanju.

Ove su godine odlučili slaviti bez velikog drvca, uobičajenog središta proslave Božića u Betlehemu, jer se samo 50 km dalje odvija pokolj.

Umjesto uobičajenih jaslica, kako kršćani nazivaju tradicionalni prikaz figurica koje predstavljaju svetu obitelj, crkve u Betlehemu ove su godine postavile makete zgrada u ruševinama i bodljikavu žicu u znak solidarnosti sa stanovnicima Gaze.

"Betlehem je poruka. To nije grad, to je poruka mira cijelom svijetu. S ovog svetog mjesta prenosimo poruku mira... zaustavite rat, zaustavite krvoproliće, ubijanje i osvetu, “ poručio je na bdijenju fra Ibrahim Faltas.

Kršćani čine oko 2% stanovništva diljem Izraela i okupiranih palestinskih teritorija, prema udruzi Kršćani za zaštitu Svete zemlje koju su osnovali Poglavari crkava u Jeruzalemu, a manji udio kršćana je i u Gazi.

Rat izazvan napadom Hamasa na izraelske gradove 7. listopada u kojem Izrael kaže da je ubijeno 1200 ljudi, uglavnom civila, od posjeta je odvratio većinu očekivanih stranih turista koji su se nadali proslaviti Božić u Betlehemu.

Kad su se crkveni čelnici okupili u Betlehemu početkom prosinca kako bi obilježili početak adventa, na obično prepunim ulicama i trgovima malo se ljudi okupilo u ionako smanjenom doživljaju.

"Ovaj je Božić u Betlehemu drugačiji. Danas je Betlehem, kao i svaki drugi palestinski grad, u žalosti. Tužni smo", rekla je gradonačelnica Hanna Hanania paleći svijeću na Trgu jaslica.