hgk - remorker

Sumnjiva imovina Nadana Vidoševića smanjila se sa 33,4 na 9,2 milijuna kuna

21.12.2019 u 08:56

Bionic
Reading

Bivšeg predsjednika Hrvatske gospodarske komore Nadana Vidoševića USKOK je u aferi HGK-Remorker teretio za nezakonito stjecanje imovine u iznosu od 33,4 milijuna kuna, no nakon šest godina postupka taj je iznos drastično pao

Kad je Vidošević uhićen u studenom 2013., pod sumnjom da je s drugim osobama izvukao desetke milijuna kuna iz HGK, otkriveno je da osim 26 nekretnina koje njegova obitelj ima u Zagrebu, Splitu, Nemirama kod Omiša i u Gorskom kotaru, posjeduje i impresivnu zbirku umjetnina procijenjenu na 15,6 milijuna kuna. USKOK je tada zaključio da nerazmjer između njegovih legalnih prihoda i rashoda iznosi 33,4 milijuna kuna te je to naveo i u optužnici.

No, nakon šest godina Vidošević je kroz nekoliko financijsko-knjigovodstvenih i građevinskih vještačenja uspio dokazati da je većina te imovine stečena na zakonit način, pa je trenutno upitno 9,2 milijuna kuna, a s obzirom na vjerojatnost da sud zahtijeva i dopunsko vještačenje i taj bi se iznos mogao smanjiti, donosi Večernji list u subotu.

Glavni razlozi za tako osjetno smanjenje spornog iznosa leže u činjenici da u istrazi nisu u obzir uzimana Vidoševićeva primanja od članstava u više nadzornih odbora, kao i da je vještačena njegova imovina od 2000., jer je to uobičajeno, a ne i imovina od 1990.

Optužnica je pripremljena na temelju nalaza Porezne uprave koja je u Vidoševićeve prihode računala samo plaće, a ne i naknade iz različitih nadzornih odbora (Ingra, HBOR, HGK...) koje su godišnje iznosile od 39.999 kuna, koliko je dobio 2012., do 744.753 kune koliko je dobio 2007.

Također nisu uračuti iznosi koje je od 2006. do 2012. dobio temeljem udjela u dobiti kao član uprave Kraša, piše Večernji list.