mirovinska reforma

Sukobi s policijom, blokirane prometnice... Milijuni nezadovoljnih građana na ulicama Francuske

28.03.2023 u 16:42

Bionic
Reading

Prosvjednici širom Francuske blokirali su u utorak željezničke pruge i autoceste i sukobili se s policijom u nekoliko gradova prosvjedujući protiv predsjednika Emmanuela Macrona i njegove jako nepopularne mirovinske reforme

Jedan prosvjednik u Parizu rezimirao je raspoloženje javnosti transparentom na kojem je pisalo "Francuska je ljutita". "Mirovinska reforma katalizator je za ljutnju protiv Macronovih politika", rekla je na istom skupu 31-godišnja Fanny Charier.

Vlada je u utorak odbila novi zahtjev sindikata da suspendira i preispita mirovinsku reformu, koja će produljiti radni vijek za dvije godine, na 64 godine starosti, što je razljutilo sindikalne vođe koji ističu da vlada mora pronaći izlaz iz krize.

Vlada je rekla da je spremna razgovarati sa sindikatima, ali o drugim temama, i ponavlja da ostaje čvrsto pri mirovinskoj reformi.

"Predložili smo rješenje... i ne može se tolerirati da smo ponovno odbijeni", rekao je čelnik sindikata CFDT, Laurent Berger, novinarima na početku prosvjeda u Parizu.

Macron tvrdi da je reforma potrebna kako bi državne financije bile uravnotežene. Sindikati i oporba smatraju da postoje i drugačija rješenja.

Milijuni ljudi prosvjeduju i štrajkaju od sredine siječnja protiv te reforme.

No frustracija javnosti prerasla je u širi protest protiv Macrona.

  • +41
Prosvjedi u Francuskoj Izvor: Profimedia / Autor: Pascal GUYOT / AFP

Prosvjedi su se intenzivirali nakon što je vlada nametnula mirovinsku reformu dekretom zaobišavši parlament.

U četvrtak, zadnji dan velikih prosvjeda, anarhisti skupine "Black Bloc" razbijali su izloge trgovina, autobusna stajališta i uništili jedan McDonald'sov restoran u Parizu, a sličnog nasilja bilo je i u drugim gradovima.

Riječ je o jednom od najgorih uličnih nasilja u zemlji zadnjih godina koje podsjeća na prosvjede "žutih prsluka" u Macronovu prvom mandatu.

U utorak, prosvjedi u nekoliko gradova počeli su ujutro mirno, ali su poslije izbili sukobi.

U zapadnom gradu Nantesu, zapaljen je ulaz u podružnicu BNP Parnibas banke. Zapaljen je i jedan automobil, a neki su gađali policajce vatrometom. Inače je prosvjed bio miran.

"Ja nisam nasilan, ali razumijem ljude koji odu tako daleko", rekao je 69-godišnji umirovljeni poštar Noel Cassin u Nantesu.

"Ako samo odete i prosvjedujete, pjevate i jedete kobasice i tada se vratite kući nakon što ste propustili radni dan (a da niste postigli nikakve rezultate), to je uzaludno", rekao je.

  • +36
Nastavljaju se prosvjedi i štrajkovi diljem Francuske Izvor: Profimedia / Autor: Stevens Tomas/ABACA / Abaca Press

Prosvjednici u Rennesu na zapadu zemlje blokirali su obilaznicu i zapalili napušteni automobil.

Na prosvjedima širom zemlje je po planovima trebalo biti raspoređeno 13.000 policajaca.

Štrajkovi u transportu, zračnom prijevozu i energetskom sektoru i dalje otežavaju putovanja. 

Studentski sindikat UNEF rekao je da su blokirani ulazi u 20 sveučilišta uključujući Sciences Po i dijelove Sorbonne u Parizu.

Na prosvjedima u Marseilleu i u drugim gradovima bilo je ipak manje prosvjednika nego prije. 

Charles de Courson, iz oporbene stranke Liot, rekao je da bi francuske vlasti trebale izvući pouku iz situacije u Izraelu gdje je vlada pod pritiskom javnosti stopirala kontroverznu reformu pravosuđa.