KOTEZI ILI BUNINA?!

Sukob dvaju sela zbog naziva vijadukta na Dalmatini

07.06.2011 u 12:02

Bionic
Reading

Dvadesetak dana prije otvaranja dionice Dalmatine od Ravče do Vrgorca, čime se autocesta A 1 produžava za 11 kilometara, došlo je do žestoke svađe i napetosti između sela Kotezi i okolnih sela

Naime, preko sela Kotezi prolazi vijadukt Kotezi, dužine 1.227 metara i jedan je od najljepših na Dalmatini, na kojemu je nedavno i snimljena reklama za najnoviji Volvo. U projektnoj dokumentaciji vijadukt se nalazi pod imenom Kotezi te u građevinskoj dozvoli i svoj ostaloj dokumentaciji.

No u zadnji čas, dvadesetak dana prije nego li će predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor svečano otvoriti dionicu Dalmatine, došlo je do preimenovanja vijadukta Kotezi u vijadukt Bunina te su odmah postavljene table s nazivom 'Bunina'. HAC je promijenio naziv vijadukta nakon dopisa jedne udruge iz susjednog sela koje se, kao i selo Kotezi, nalazi u polju Bunina preko kojeg dijelom prolazi vijadukt.

Predsjednik Mjesnog odbora Kotezi Boris Stanković izrazio je svoje negodovanje kod gradskih vlasti, ali i predstavnici sela Majići, koji su prije tri godine vodili veliku bitku za preimenovanje čvora Ravča u ime čvor Majići gdje se izlaz Ravča u stvarnosti i nalazi. Majići su pilili table pored ceste, uklanjala ih je policija, potom su postavili znak dobrodošlice u selo Majiće uz naplatne kućice, koja im je uz pratnju policije skinuta, da bi nakon toga cijelo selo bojkotiralo predsjedničke izbore i donijelo praznu biračku kutiju u Izborno povjerenstvo.

I nakon cijele borbe selo Majići nisu uspjeli dobiti preimenovanje, a Bunina je samo nakon jednog dopisa HAC-u dobila sve što su htjela. Dvostruki aršini za pojedina sela oko Dalmatine donijele su nove uzbudljivosti, a bit će ih još, poručili su iz sela Kotezi, koji su najavili dobrodošlicu premijerki Kosor kada dođe svečano otvoriti čvor Vrgorac.