PELJEŠKI MOST

Šuica zove u pomoć Europsku uniju

28.07.2014 u 12:41

Bionic
Reading

Iako je Vlada još u četvrtak 'netočnim i tendencioznim' ocijenila navode Večernjeg lista da ne planira graditi Pelješki most, HDZ-ova europarlamentarka Dubravka Šuica danas je priopćila da se obratila za pomoć Europskoj uniji zato što je iz konačnih nacrta operativnih programa koje je Vlada predala Uniji u srpnju, a u kojima se navodi potreba 'cestovnog povezivanja juga Dalmacije', izostala stavka o nastavku izgradnje Pelješkog mosta te prometnog povezivanja Dubrovačko-neretvanske županije s ostatkom Hrvatske

'Predstudija izvedivosti potvrdila je da je most najbolje rješenje za povezivanje krajnjeg hrvatskog juga i zato ne vidim opravdani razlog za to da se u Partnerskom sporazumu s Komisijom nije našao vitalni projekt nastavaka izgradnje Pelješkog mosta. Budući da na hrvatskom jugu vlada velika zabrinutost te s obzirom na nemogućnost dobivanja pravih informacija iz Vlade i resornih ministarstava, obratila sam se za pomoć EK', naglasila je Šuica.

Ona je tražila od Komisije da se pismeno očituje o tome u kojoj je fazi projekt nastavka izgradnje Pelješkog mosta te jesu li hrvatska upravna tijela pripremila studiju izvedivosti. Također, tražila je precizan odgovor iz kojeg fonda Hrvatska može sufinancirati nastavak izgradnje Pelješkog mosta, odnosno koje radnje Komisija očekuje od Vlade i hrvatskih ministarstava u ovoj fazi projekta.

Podsjetimo, povjerenik Europske komisije Siim Kallas potvrdio je u odgovoru zastupnici Šuici, još u ožujku 2014, kako Hrvatska može računati na bespovratna sredstva i za izgradnju Jadransko-jonskog koridora, što znači i izgradnju autoceste do Dubrovnika, zbog prometne izoliranosti regije. Stoga je Šuica upitala Komisiju je li Vlada u Partnerskom sporazumu navela potrebu financiranja ovog prometnog koridora iz Kohezijskog (KF) i Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR) jer je Unija prepoznala ovaj projekt kao žilu kucavicu ovog dijela Europe, priopćili su iz Šuičina ureda.